Ingezonden persbericht



---

Persbericht meesman index Banksparen dode mus investments Den Haag, 7 januari 2008
Met banksparen wordt het monopolie van verzekeraars op fiscaal voordelig beleggen eindelijk doorbroken. Door de complexiteit van de wet- en regelgeving is banksparen echter niet veel goedkoper dan een levensverzekering. In de meeste situaties blijft het beter om in box 3 in een indexfonds te beleggen.
Fiscaal voordelig beleggen voor een aanvulling op het pensioen of aflossing van de hypotheek kon tot nu toe alleen via een beleggingsverzekering. Die zijn echter duur, complex en ondoorzichtig. Vooral de hoge kosten zijn funest: van het behaalde rendement blijft bijna niets over. Het belastingvoordeel wordt meer dan teniet gedaan. Met de invoering van de nieuwe wet Banksparen op 1 januari 2008 is het monopolie van de verzekeraars eindelijk doorbroken. Dan kan ook via een spaar- of beleggingsproduct fiscaal voordelig geld opzij worden gezet voor de genoemde doelen. Hierdoor moet meer concurrentie ontstaan, wat weer tot lagere kosten moet leiden.
Het streven naar lagere kosten is lovenswaardig maar zal met deze nieuwe wet helaas onvoldoende worden gerealiseerd. De reden hiervoor is dat aan banksparen dezelfde eisen worden gesteld als aan bestaande levensverzekeringen. Die eisen zijn omvangrijk en ingewikkeld (zie bijlage 1) waardoor het voor aanbieders niet mogelijk is banksparen tegen echt lage kosten aan te bieden. Zelfs niet voor prijsvechters als Meesman Index Investments. Daarom beginnen wij er niet aan. Een aantal financiële instellingen heeft inmiddels wel bankspaarproducten in de markt gezet. Die zijn wel wat goedkoper dan de bestaande, dure levensverzekeringen maar nog altijd erg aan de prijs.
Willen we dat er in Nederland echt goedkope pensioen- en hypotheekproducten komen, dan moet de wet- en regelgeving een stuk eenvoudiger. Tot het zover is kan de consument banksparen beter links laten liggen. In de meeste situaties blijft het voordeliger om ter aanvulling van het pensioen of aflossing van de hypotheek gewoon in box 3 in een goedkoop indexfonds te beleggen (zie bijlage 2). Je profiteert dan minder van belastingvoordeel (vrijstelling 20.000 per persoon) maar wel van veel lagere kosten die het gebrek aan fiscaal voordeel meer dan compenseren. Bovendien heb je in box 3 de vrijheid om zelf te bepalen wat je met je geld doet en wanneer. Anders dan bij een levensverzekering en banksparen zit je niet vast aan een langlopende contractuele verplichting met allerlei beperkende voorwaarden. Beleggen in box 3 dwingt je niet in een fiscale dwangbuis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
hendrik meesman 070-3637300 h.meesman@meesman.nl www.meesman.nl

Bijlage 1

Om banksparen te kunnen aanbieden moet je als financiële instelling aan een heleboel wettelijke verplichtingen voldoen. Het gaat te ver om die hier allemaal in detail te noemen maar de belangrijkste hebben te maken met:


· het monitoren van de voorwaarden voor het genieten van fiscaal voordeel;
· belasting inhouden, administreren en afdragen;
· ingehouden dividendbelasting verrekenen met de belastingdienst en doorgeven aan beleggers in de vorm van extra beleggingsrechten;

· informatieverstrekking aan de klant;

· informatieverstrekking aan de belastingdienst;
· zorgplicht;

· en dit alles voor verschillende fiscale regimes. Bovendien wordt de wet- en regelgeving op dit gebied regelmatig gewijzigd waardoor je weet dat het in de toekomst weer anders zal moeten.
Bijlage 2
De Vereniging Eigen Huis heeft onlangs een voorbeeldberekening gemaakt van het voordeel van banksparen ten opzichte van een zogeheten kapitaalverzekering eigen woning. Een snelle rekensom leert dat in dit voorbeeld een indexfonds zonder overlijdensrisicoverzekering acht keer zo goedkoop is als banksparen en met overlijdensrisicoverzekering twee tot drie keer zo goedkoop. De jaarlijkse belastingheffing van 1,2% in box 3 neemt men dan graag voor lief.


---- --