Gijlswijk over het gevraagde loonoffer aan 350 medewerkers in de thuiszorg

Antwoorden op kamervragen van Van Gijlswijk over het gevraagde loonoffer aan 350 medewerkers in de thuiszorg

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2817969

7 januari 2008

Antwoorden van staatssecretaris Bussemaker op kamervragen van het Kamerlid Van Gijlswijk (SP) over het gevraagde loonoffer aan 350 medewerkers in de thuiszorg.
(2070805690)

Vraag 1

Wat is uw reactie op het plan van TanteLouise Thuiszorg in West-Brabant om het loon van honderden medewerkers met 50 tot 120 euro per maand te verlagen om ontslagen te voorkomen? 1), 2)

Antwoord 1

Ik heb kennis genomen van het bericht in Brabants Nieuwsblad De Stem. In dat bericht wordt vermeld dat het voorstel van zorginstelling Tante Louise nog besproken zal worden met de vakbonden. Voorstellen die betrekking hebben op de arbeidsvoorwaarden horen primair besproken te worden tussen werkgevers en werknemers.

Vraag 2

Deelt u de mening dat dit loonoffer een goede ontwikkeling is om de banen in de huishoudelijk zorg te behouden? Zo ja waarom? Zo neen, welke maatregelen gaat u treffen om te voorkomen dat verzorgenden dit offer moeten brengen?

Antwoord 2

Ik vind dat zoveel mogelijk mensen voor de zorg behouden moeten blijven. Daarbij teken ik direct aan dat deze medewerkers onder maatschappelijk verantwoorde arbeidsvoorwaarden in dienst moeten zijn. De CAO biedt hiervoor een adequaat kader.

Vraag 3

Heeft u bij de gemeenten in het werkgebied van TanteLouise er op aangedrongen maatregelen te treffen om TanteLouise in staat te stellen haar medewerkers te behouden en een fatsoenlijk loon uit te blijven betalen? Zo ja, waar bestaan deze maatregelen uit, en op welke termijn worden ze uitgevoerd? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 3

Neen, wel heb ik met de verantwoordelijke partijen, werkgevers, werknemers en gemeenten op 19 juni 2007 een convenant gesloten waarin voor elke partij is aangeven wie waarvoor verantwoordelijk is. Gemeenschappelijk is het doel erop gericht om zoveel mogelijk medewerkers voor de zorg te behouden. Daarnaast heb ik een subsidieregeling getroffen om daar waar zich problemen voordoen een oplossing te kunnen bieden.

Vraag 4

Komt TanteLouise in aanmerking voor de subsidie personele gevolgen Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)? Zo ja, wat gaat u op welke termijn doen om te bevorderen dat TanteLouise van deze subsidieregeling gebruik gaat maken en voorkomen wordt dat medewerkers een loonoffer moeten brengen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 4

De thuiszorginstelling TanteLouise heeft een subsidieverzoek ingediend. Na inhoudelijke beoordeling aan de criteria van de subsidieregeling is positief beslist op het verzoek. TanteLouise is hier inmiddels van op de hoogte gesteld


1)http://www.bndestem.nl/bergenopzoom/2192014/TanteLouise-vraagt-loono ffer.ece

2)http://www.zorgvisie.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/nieuwsartikel/TanteLo uiseThuiszorgVerlaagtLoon.htm