Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg (7-1)

TILBURG, 7 januari 2008

Politie stuit op illegale dvd-fabriek

TILBURG: De wijkagenten van de wijk Loven-Besterd-Theresia stuitten afgelopen vrijdagavond 4 januari op een illegale dvd-fabriek . De dvd-fabriek was gevestigd in een groot leegstaand pand aan de Veldhovenring in Tilburg. In het pand werd zogenaamde Masterboxen vervaardigd. Een Masterbox is een kartonnen drukwerk waarin een 10 á 12 tal illegale topfilms. Deze boxen zijn erg geliefd in het illegale circuit en kosten daar ongeveer 40,- per box.

De wijkagenten waren bezig met een onderzoek naar een mogelijke hennepkwekerij in het bewuste pand. Nog geen jaar geleden ontstond op dezelfde locatie een felle brand na kortsluiting in een hennepkwekerij.
In overleg met de Officier van Justitie is het pand verder doorzocht. Daarbij zijn 10.000 blanco dvds en 1.000 reeds bespeelde dvds aangetroffen. Daarnaast werd er ook de benodigde apparatuur (diverse printers en vele branders) door de politie in beslag genomen.In samenwerking met FIOD en de Stichting Brein is de politie een uitgebreid onderzoek gestart naar de schending van de auteursrechten etc. Er zijn tot op heden nog geen arrestaties verricht.

Aangever heeft openstaande straf

TILBURG: Een 24-jarige inwoner van Breda kwam maandag 7 januari aangifte doen van vermissing van zijn identiteitsbewijs. Dat deed hij bij het politiebureau aan het Wilhelminapark.
Bij het invoeren van zijn personalia gaf de computer een attentiesignaal. De man werd nog gezocht door het openbaar ministerie vanwege een openstaand vonnis. Hij moest nog 60 dagen gevangenisstraf uit zitten. Om die reden is hij gearresteerd en overgedragen aan het Openbaar Ministerie voor de ten uitvoerlegging van dit vonnis.

Jeugdige vernielers op heterdaad ingerekend

TILBURG: Drie jongens werden zondagavond 6 januari door de politie ingerekend naar vernielzuchtig gedrag in de afgesloten parkeergarage De Knegtel aan de Gasthuisring. Een getuige betrapte hen om 21.15 uur en informeerde de politie. Het drietal was op de bovenste etage vijf fietsen aan het openbreken.

De politie arresteerde meteen 12-jarige jongen op de plaats van het delict. Zijn vriendjes (14 en 15 jaar) gingen er vandoor via het dak, maar werden even later verderop door motoragenten ingerekend. Het groepje had flink heeft huisgehouden. Het bewegwijzeringmateriaal van de parkeergarage was vernield. Verder lagen overal fietsonderdelen verspreid. De agenten stelden vijf vernielde fietsten veilig. Eén van de gedupeerden deed meteen aangifte. Voor de overige benadeelden is in de fietsenstalling een bericht achtergelaten met het verzoek om aangifte te doen bij de politie.
Het drietal is in het belang van het verdere onderzoek in verzekering gesteld. Zowel hun respectievelijke ouders als de Raad voor de Kinderbescherming zijn daarover geïnformeerd.

9 % té snel langs de radar op de Ringbaan-Zuid

TILBURG: Op zondagavond 06 januari hield de politie een snelheidscontrole op de Ringbaan-Zuid. Dat gebeurde tussen 16.00 uur tot 21.15 uur. In dat tijdsbestek passeerden 4.898 automobilisten de radarapparatuur. In totaal krijgen 554 snelheidsovertreders binnenkort hun bekeuring via het Centraal Justitieel Incasso Bureau thuisgestuurd. Op de Ringbaan Zuid geldt op de plaats waar de controle plaatsvond een maximum snelheid van 70 km/u.

De Ringbaan in Tilburg (noord, zuid, oost en west) is één van de 10 trajecten waar de politie Midden en West-Brabant met intensief toezicht tracht om het aantal letselaanrijdingen terug te dringen. De wegen zijn gelegen binnen de bebouwde kom van Tilburg. In de directe omgeving van deze wegen bevinden zich winkelgebieden, steken voetgangers en fietser kruisingen over en spelen kinderen. De trajecten zijn gekozen op basis van ongevalanalyses en (meet)ervaringen van de politie en de provincie Noord-Brabant. De afgelopen drie jaar vonden op deze meer dan 120 aanrijdingen plaats met (ernstig) letsel. Reden voor de politie om extra inzet te plegen op dit traject. De politie zal op deze locaties intensief controleren op de vijf speerpunten: helm, gordel, rood licht, alcohol en snelheid.

De gemeente Tilburg heeft met het oog op de verkeersveiligheid gekozen voor de plaatsing van flitspalen op diverse wegen. Die staan bij kruisingen en de apparatuur registreert niet alleen het rijden door rood, maar meet tegelijkertijd de gereden snelheid.

TILBURG: Een motoragent nam het rijbewijs in van een 27-jarige Tilburger. De man reed zondagavond 6 januari te snel over de Midden Brabantweg. Op een gedeelte waar een maximum snelheid van 70 km/uur geldt, werd hij geklokt met een snelheid van 127 km/u. Na invordering wordt het rijbewijs doorgezonden naar de officier van Justitie, die binnen tien dagen moet beslissen wat ermee gebeurt. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan dat leiden tot een inhouding van het rijbewijs voor een aantal maanden.

Arrestatie na huiselijk geweld

TILBURG: Een 62-jarige Tilburger mishandelde zondagavond 6 januari zijn 44-jarige vrouw. Het tweetal had ruzie gekregen in de woning, waarbij de vrouw een klap in het gezicht had moeten incasseren. Ze vluchtte samen met haar 14-jarige zoon het huis uit en verstopte zich. Een buurman bemiddelde tussen het ruziënde stel, waarna elders voor het slachtoffer en haar zoon onderdak werd gevonden. De gewaarschuwde politie arresteerde de 62-jarige verdachte. De man is in het politiebureau ingesloten en wordt verhoord over het geweld.

Politie, Openbaar Ministerie, Reclassering, Raad voor de Kinderbescherming, vrouwenopvang en andere hulporganisaties werken samen aan het voorkomen en zo snel mogelijk stoppen van huiselijk geweld. Zij zijn van mening dat huiselijk geweld onacceptabel is en met geen enkel excuus kan worden gerechtvaardigd. Kijk voor meer informatie op www.huiselijkgeweldbrabant.nl.

Omstanders grijpen in bij mishandeling

TILBURG: Een 13-jarige jongen deed bij de politie aangifte van mishandeling. Hij werd zondagmiddag 6 januari op de Reitse Hoevenstraat door drie nog onbekende daders belaagd. Het slachtoffer reed rond 16.30 uur over de rotonde, waar het drietal hem uitschold en hem van zijn fiets trok. Er volgde een mishandeling en daarbij hanteerde één van daders zijn broeksriem. Een voorbijganger, die het zag gebeuren, riep naar de jongens dat zij normaal moesten doen. Een pizzabezorger deed hetzelfde, terwijl een passerende automobilist alleen maar riep dat het slachtoffer opzij moest gaan. Het slachtoffer zag kans om te ontkomen en de politie te bellen. Aan de hand van de opgegeven signalementen stelt de politie een nader onderzoek in.

In dit geval grepen omstanders in door de daders luid aan te roepen, waardoor het slachtoffer uiteindelijk weg kon komen. Het is niet mogelijk om een eenduidig advies te geven over hoe te handelen bij geweld. Elke situatie is immers uniek.

De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld adviseert: help een ander, maar zonder uw eigen leven in gevaar te brengen. En verder;

· Pak je mobiele telefoon, ga naar een telefooncel of bel bij iemand aan en bel 112;
· Mobiliseer omstanders en kijk of je samen iets kunt doen; · Maak zoveel mogelijk herrie met zoveel mogelijk omstanders; · Haal versterking, met meerdere kun je de dader(s) misschien van het slachtoffer egtrekken;
· Met een moderne mobiele telefoon kun je evt. een foto maken van de dader(s);
· Blijf bij het slachtoffer en kijk of je hem/ haar meteen kunt helpen;
· Verleen eerste hulp;
· Heb je geen EHBO-diploma, leg dan bijvoorbeeld je warme jas om het slachtoffer heen;
· Spreek hem of haar moed in, stel het slachtoffer gerust; · Vertel de politie wat je hebt gezien of gehoord; · Geef een nauwkeurige beschrijving van de dader(s); · Stel je beschikbaar als getuige.

Auteur: Jeroen Steenmeijer