Universiteit van Tilburg


1 februari 2008

Iraanse studente nieuwe UvT-campusdichter

De Iraanse Farinaz Aryanfar is de nieuwe campusdichter op de Universiteit van Tilburg. Economiestudente en mensenrechtenactiviste Aryanfar zal in 2008 zowel in het Engels als in het Nederlands gedichten schrijven over het campusleven.

'Melodieus' en 'herkenbaar', typeert de jury de drie gedichten waarmee de 23-jarige Farinaz Aryanfar de tweede editie van de campusdichterwedstrijd heeft gewonnen. In totaal dongen elf medewerkers en studenten mee naar de titel van campusdichter 2008. Studente International Economics and Finance (IEF) Aryanfar heeft als enige inzender alleen Engelse gedichten ingestuurd. Als campusdichter schrijft zij zowel in het Engels als in het Nederlands. Haar poëzie krijgt een vaste plek in universiteitsweekblad Univers en wordt voorgedragen op podia op de campus en in de stad.

De Iraanse Aryanfar heeft een bewogen achtergrond. Als 11-jarige vluchtte zij met haar moeder en zusje uit Iran, nadat haar vader gearresteerd was. In diverse Nederlandse asielzoekerscentra schreef Aryanfar haar eerste verhalen en gedichten. Op haar 16e werd zij het jongste lid van de actiegroep Women against deportation. Sindsdien is ze zich blijven inzetten voor de mensrechten, in Iran en elders. Aryanfar heeft een eigen weblog: http://aryanfar.blogspot.com/.

Tijdens de UvT-nieuwjaarsbijeenkomst op maandag 7 januari is Farinaz Aryanfar officieel ingehuldigd als campusdichter van het kalenderjaar 2008. Daar ontving zij van de vorige campusdichter Ton Linden de bijpassende dichterlijke vrijbrief. Aryanfar droeg zelf twee nieuwe gedichten voor. Op woensdagavond 30 januari staat de winnares samen met ander poëtisch en muzikaal talent van de universiteit op het podium van 'Dichter bij de campus', een swingend dichterfeestje aan de vooravond van nationale gedichtendag.