Ingezonden persbericht


persinformatie
December sluit jaar voor bloemenveilingen negatief af

De omzet van de gezamenlijke bloemenveilingen in Nederland is in december in mineur geëindigd. De omzet daalde in de afgelopen maand met 9%. De omzet bedroeg 302 miljoen euro. De aanvoer daalde met 0,8% tot 859 miljoen stuks. Ook de gemiddelde prijs moest 3 cent inleveren. Er werd gemiddeld 36 cent afgerekend. Al in november tekende zich een negatieve stemming af die zich in december mede door het wat koudere weer voortzette. Dit ondanks de impulsen die de kerstperiode traditiegetrouw met zich meebrengt. De maand december was slechts een van de drie maanden met een dalende omzet in 2007 ten opzichte van het jaar 2006. De totale omzet van heel 2007 was dan ook hoger dan die van 2006. De omzet bedroeg het afgelopen jaar 4,2 miljard euro. Er werden net iets minder producten aangevoerd (-0.1%). De verkochte producten gingen voor 33 cent van de hand; één cent meer dan in 2006. Er werden in totaal 12,7 miljard producten aangevoerd. Dit blijkt uit recente cijfers van de Vereniging van Bloemenveilingen in Nederland (VBN).

Snijbloemen
De omzet van snijbloemen bedroeg in december 199 miljoen euro. Dit bleek een daling te zijn van 13,1% ten opzichte van december 2006. Ondanks dat de aanvoer ook wat minder was dan een jaar eerder (-0,9%) moest ook de gemiddelde prijs inleveren. Er werd gemiddeld 26 cent afgerekend. In 2006 was dit nog 29 cent. Er werden in december 784 miljoen stuks aangevoerd.

. Alle producten in de top-10 moesten genoegen nemen met minder omzet dan in december 2006. Sommige producten moesten, figuurlijk gesproken, wel erg in het stof bijten. Bij de troschrysantengroep bijvoorbeeld daalde de omzet met 31,2%. Dit ondanks dat de aanvoer iets minder groot (-2,8%) was dan een jaar eerder. De gemiddelde prijs daalde naar 22 cent. Dit is 8 cent minder dan vorig jaar. Uiteraard speelt mee dat er verhoudingsgewijs meer santini's in deze groep zitten dan vorig jaar maar voor zowel tros- als santinichrysanten hadden de afnemers minder geld over dan in 2006.
. Voor een andere groep chrysanten, de geplozen versie, werd opvallend genoeg nog een centje meer betaald. Dit was dan ook het enige lichtpuntje in de cijfers van de producten uit de top-10. De gemiddelde prijs kwam hiermee op een halve euro uit. Door de lichte daling van de aanvoer (-1,7%) was de omzet echter toch iets minder dan een jaar eerder (-0,4%).
. De groei van de aanvoer van Gerbera (+7,7%) zorgde er mede voor dat bij dit product de gemiddelde prijs met 3 cent daalde tot 22 cent gemiddeld. De omzet van dit product kwam nog wel boven de 10 miljoen uit maar lag wel 11,4% lager dan in december 2006. De aanvoergroei werd veroorzaakt door een toename van mini-Gerbera's. Grootbloemige Gerbera's werden net iets minder aangevoerd.


. De typische kerstartikelen zoals Hippeastrum en Ilex hielden nog enigszins stand. Zo daalde de aanvoer van Hippeastrum iets (-0,8%) waardoor de gemiddelde prijs slechts 2 cent moest inleveren. De omzetdaling van 3,2% was in vergelijking met andere producten dus beperkt. Ook Ilex noteerde een lichte daling van de aanvoer (-0,3%). Het koperspubliek betaalde echter 6 cent minder dan een jaar eerder waardoor de omzet 10,6% lager uit kwam. Kamerplanten
De cijfers van kamerplanten lieten geen grote groei zien. Van de drie productgroepen waren de kamerplanten echter wel de enige met positieve omzetcijfers. De omzet steeg met slechts 0,2% tot een kleine 98 miljoen euro. Ook de aanvoer van producten liet een voorzichtige groei zien(+1,6%). Er werden ruim 68 miljoen stuks aangevoerd. De gemiddelde prijs daalde met 1 cent tot E1,46.
. Phalaenopsis boekte een omzetwinst van 23,4%. De omzet nam toe tot ruim 21 miljoen euro. Deze toename in de omzet kon worden bereikt vanwege een forse uitbreiding in de aanvoer van wel 40%. Deze uitbreiding en wellicht ook het wat koudere weer was van invloed op de gemiddelde prijs. Deze lag, net als in november al het geval was, een stuk lager dan een jaar eerder. Er werd E4,67 betaald.
. Het seizoen van de kerststerren (Euphorbia pulcherrima) eindigde met een omzettoename van 3,3%. Gezien de uitbreiding van de aanvoer met 7,1% en de markt- en weer-situatie een goede prestatie. De gemiddelde prijs daalde wel maar gelukkig voor de telers slechts met 2 cent. Gemiddeld werd 95 cent afgerekend.
. Een ander typisch kerstproduct presteerde gezien de cijfers echter nog beter. Hippeastrum op pot werd met een 6 cent hogere prijs gewaardeerd dan een jaar eerder. Omdat er ook een toename van de aanvoer kon worden genoteerd (+9,4%), piekte de omzet naar 2,8 miljoen euro. Dit was een stijging van 14,4%. Tuinplanten
De tuinplanten moesten genoegen nemen met een 3,2% lagere omzet. Deze bedroeg net iets meer dan 6 miljoen euro. De aanvoer daalde met bijna 2% tot 6,9 miljoen producten. De gemiddelde prijs daalde maar bleef afgerond onveranderd op 89 cent staan.
. Deze lagere totaalomzet was met name toe te schrijven aan een lagere omzet van de Chamaecyparis. Dit was het grootste product in december ondanks de aanvoerafname van ruim 10% tot 1,9 miljoen stuks. Door deze 'schaarste' kon de gemiddelde prijs met 2 cent toenemen naar 52 cent gemiddeld. Hiermee kwam de omzet voor dit product uit op net iets meer dan een miljoen euro. Dit was een afname van 7,1%.


- einde persinformatie -