George Lawson voorzitter RvB Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+

07/01/2008 16:39



Nederlands Fonds voor Podiumkunsten



George Lawson directeur/voorzitter Raad van Bestuur Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+

Den Haag, 7 januari 2008
George Lawson is door de Raad van Toezicht van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ aangesteld als directeur/voorzitter van de Raad van Bestuur. Dit heeft Geert Dales, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+, hedenmiddag bekend gemaakt - te midden van enkele honderden aanwezigen uit de muziek-, dans- en theaterwereld - op de nieuwjaarsbijeenkomst van het fonds in Pulchri in Den Haag. Hans Andersson, sinds 1 november jl. waarnemend voorzitter, zal zijn taken per 1 maart 2008 overdragen aan de nieuwe directeur/bestuurder.

Het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ is het nieuwe cultuurfonds voor muziek, dans en theater in Nederland. Met een budget van 50-60 miljoen euro streeft het fonds naar een kwalitatief hoogwaardig, divers en gespreid aanbod van de Nederlandse podiumkunsten, zowel nationaal als internationaal.

George Lawson ( 1950) is sinds 2004 directeur van de Stichting Internationale Culturele Activiteiten (SICA) in Amsterdam. Daarvoor vervulde hij vier jaar de functie van Ambassaderaad Cultuur bij de Nederlandse ambassade in Berlijn. Voorafgaand aan deze betrokkenheid bij het Nederlands internationaal cultuurbeleid was hij als ambtenaar op het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, actief in het nationale cultuurbeleid sinds 1987 als plaatsvervangend Directeur Kunsten.

Lawson verheugt zich op zijn nieuwe functie.
"Ik voel me gelet op mijn professionele biografie goed thuis op het snijvlak van het beleid en praktijk van de podiumkunsten. Nu het overgrote deel van het bestaande en toekomstige podiumkunstentalent op het nieuwe fonds is aangewezen draagt de leiding van dit fonds een zware maar ook interessante verantwoordelijkheid", vindt hij. "Vooral de nieuw aanpak die van het fonds wordt verwacht om het uit zijn voegen barstend podiumkunstenbestel beter te laten inspelen op de snel veranderende podiumkunstpraktijk is een enorme uitdaging ".

Voorzitter Geert Dales van de Raad van Toezicht is verheugd dat met de benoeming van George Lawson de leiding van het Fonds in handen komt van iemand die de kunst- en cultuurwereld in alle facetten kent. "Hij is al decennia lang werkzaam in het nationale en internationale cultuurbeleid en heeft aan de wieg gestaan van de Kunstenplansystematiek en de oprichting van de cultuurfondsen. Hij heeft ervaring met het lokale, nationale en internationale kunstbeleid en is nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van het podiumkunstenbestel zoals we dat nu kennen. De Raad van Toezicht vond het belangrijk dat de leiding van het Fonds in handen kwam van iemand die niet alleen de dagelijkse praktijk van kunstinstellingen goed kent, maar ook vertrouwd is met het bestuurlijke en beleidsmatige terrein waarop het nieuwe Fonds werkzaam is".