Politie Midden- en West Brabant

Omstanders grijpen in bij mishandeling

TILBURG, 7 januari 2008

Omstanders grijpen in bij mishandeling

TILBURG: Een 13-jarige jongen deed bij de politie aangifte van mishandeling. Hij werd zondagmiddag 6 januari op de Reitse Hoevenstraat door drie nog onbekende daders belaagd.
Het slachtoffer reed rond 16.30 uur over de rotonde, waar het drietal hem uitschold en hem van zijn fiets trok. Er volgde een mishandeling en daarbij hanteerde één van daders zijn broeksriem. Een voorbijganger, die het zag gebeuren, riep naar de jongens dat zij normaal moesten doen. Een pizzabezorger deed hetzelfde, terwijl een passerende automobilist alleen maar riep dat het slachtoffer opzij moest gaan. Het slachtoffer zag kans om te ontkomen en de politie te bellen. Aan de hand van de opgegeven signalementen stelt de politie een nader onderzoek in.

In dit geval grepen omstanders in door de daders luid aan te roepen, waardoor het slachtoffer uiteindelijk weg kon komen. Het is niet mogelijk om een eenduidig advies te geven over hoe te handelen bij geweld. Elke situatie is immers uniek.

De Landelijke Stichting Tegen Zinloos Geweld adviseert: help een ander, maar zonder uw eigen leven in gevaar te brengen. En verder:

· Pak je mobiele telefoon, ga naar een telefooncel of bel bij iemand aan en bel 112;
· Mobiliseer omstanders en kijk of je samen iets kunt doen; · Maak zoveel mogelijk herrie met zoveel mogelijk omstanders; · Haal versterking, met meerdere kun je de dader(s) misschien van het slachtoffer wegtrekken;
· Met een moderne mobiele telefoon kun je evt. een foto maken van de dader(s);
· Blijf bij het slachtoffer en kijk of je hem/ haar meteen kunt helpen;
· Verleen eerste hulp;
· Heb je geen EHBO-diploma, leg dan bijvoorbeeld je warme jas om het slachtoffer heen;
· Spreek hem of haar moed in, stel het slachtoffer gerust; · Vertel de politie wat je hebt gezien of gehoord; · Geef een nauwkeurige beschrijving van de dader(s); · Stel je beschikbaar als getuige.

Auteur: Jeroen Steenmeijer