Afdeling Communicatie TROS/AVRO

Hilversum, 07-01-2008

Internet

EENVANDAAG

AL HET NIEUWS VAN 2008 IN

DE EENVANDAAG BEELDCANONTimes New Roman

Times New Roman

EENVANDAAG presenteert vanaf vandaag, maandag 7 januari, samen met Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en NRC Next de samenstelling van de Beeldcanon 2008. Iedereen kan zich aanmelden op www.eenvandaag.nl als online jurylid en zo het meest aansprekende beeldfragment van de voorbije week bepalen.

De drie initiatiefnemers nomineren de fragmenten. De bezoeker van de website geeft van ieder beeld een waardering van 1 tot 5 op het gebied van nieuwswaarde, originaliteit en impact. Op basis van de toegekende waardering bepaalt de publieksjury welke nieuwsgebeurtenissen van 2008 de meeste indruk hebben gemaakt. Aan het eind van het jaar is zo een overzicht te zien van de meest imponerende beelden van 2008.

De actualiteitenrubriek heeft afgelopen jaar een speciale zomerserie van de beeldcanon gemaakt. 'Beeld-professionals' als Sacha de Boer, Catherine

Keyl, Harry de Winter en Martin Bril hebben toen hun favoriete beeldfragment genomineerd en de kijker heeft via de website (www.eenvandaag.nl) hét nieuwsbeeld uit de tv-historie gekozen. Tijdens een speciale uitzending vanuit het instituut Beeld & Geluid bleek de 'val van de Berlijnse muur' het meest aansprekende beeld.

De eerste week van de Beeldcanon 2008 is inmiddels ingegaan en de selectie staat op www.eenvandaag.nl. Te zien zijn: de arrestatie van terreurverdachten op de Willemsbrug Rotterdam, de overwinningsspeech van presidentskandidaat Barack Obama en de brand in een kerk in Kenia met vijftig doden.Times New Roman