FNV

visual

7-1-2008 Meer telewerken betekent minder files

Iedere ochtend een uurtje thuis je mail wegwerken en dan op je gemak zonder files naar je werk. Er zijn veel mensen die dat zien zitten, blijkt uit onderzoek dat de FNV vandaag heeft gepresenteerd tijdens haar Nieuwjaarsreceptie.

Als alle wensen van werknemers om thuis te werken worden ingewilligd, vermindert het woon-werkverkeer per auto met ruim tachtig miljoen kilometer per week. Daardoor nemen de files af met meer dan tien procent. De FNV gaat zich hard maken voor telewerken tijdens de cao-onderhandelingen. Voorzitter Agnes Jongerius kondigde tijdens haar nieuwjaarsreceptie met de pers aan dat de FNV hiervoor een campagne ontwikkelt.

Op dit moment werkt 32 procent van de werknemers al één of meer uur thuis. De meesten willen dit in 2008 graag uitbreiden. Nog eens twaalf procent werkt nu nog niet thuis, maar wil dat graag gaan doen.

Als al deze wensen worden ingewilligd, leidt dat tot een teruggang in het woon-werkverkeer per auto van ruim tachtig miljoen km per week. Daardoor neemt de uitstoot van CO2 af met elf procent. Het aantal personenkilometers per auto op de rijkswegen daalt met vijf procent. De maatschappelijke schade vermindert hierdoor met zo'n tweehonderd miljoen euro per jaar.

Telewerken wordt door de beroepsbevolking positief beoordeeld. Volgens acht van de tien werknemers helpt het tegen de files. Bovendien helpt het om meer uren te kunnen werken en wordt het voor herintreders of gedeeltelijk arbeidsongeschikten gemakkelijker om werk te vinden. Meer dan de helft verwacht een positieve bijdrage aan de klimaatproblematiek.

De belangrijkste reden om nu niet aan telewerken te doen, is dat het werk zich er niet voor leent (de helft van de werknemers). Maar ook in beroepen waarin het wel kan, mag één op de drie werknemers niet telewerken van de baas. Bij één op de vier wordt telewerken zelfs actief ontmoedigd door leidinggevenden.

De FNV wil in 2008 meer vrijheid voor werknemers om hun eigen werk in te vullen via zelfroosteren, telewerken en het afschaffen van het concurrentiebeding. Agnes Jongerius: "Dat betekent meer vrijheid om te bepalen wanneer je werkt, voor wie je werkt, maar ook op welke plek. En telewerken heeft bovendien een aantal grote voordelen voor de maatschappij als geheel."