Leefbaar Rotterdam

maandag, januari 07, 2008

cameratoezicht in metro

Eindelijk is het zover, er komt cameratoezicht in de metrostellen. Het initiatief dat Marco Pastors november vorig jaar in een raadscommissie lanceerde, lijkt door de RET snel opgepikt.

In het eerste half jaar van 2008 dienen alle metrostellen voorzien te zijn van cameratoezicht. De directeur van de RET, dhr. Peters gaf dit te kennen in zijn nieuwjaarstoespraak. Met behulp van de cameras hoopt de RET crimineel gedrag eerder te constateren en daders te kunnen achterhalen. Een andere reden is dat de meeste reizigers zich veiliger voelen in een omgeving met cameratoezicht.

Op metrostations was al langer sprake van cameratoezicht maar ondanks deze maatregel zijn er toch op grote schaal vernielingen aangericht tijdens de afgelopen nieuwjaarswisseling. Voordeel is wel dat enkele van de feestvierders er nu gekleurd op staan, zo zijn er beelden van jongeren die een frisdrankautomaat opblazen en zich met de inhoud uit de voeten maken.

Als cameras ertoe bijdragen dat de kosten van vernieling op daders verhaald kan worden, is het in elk geval een investering die zichzelf terugverdient.