Provincie Groningen

baan Energie Beter werkt! Energieadviseurs krijgen vaste baan 7 januari 2008

Het project Energie Beter is niet alleen goed voor klimaat en portemonnee, maar ook voor de werkgelegenheid. Nog maar drie maanden na de start van dit project hebben al zes werkzoekenden die zijn opgeleid tot Energie Beter-adviseur een vaste baan gekregen.

Goed voor nieuwe banen
Een van de doelen van Energie Beter is dat 35% van de opgeleide werkzoekenden die door dit project werkervaring opdoen doorstromen naar een reguliere baan. Het is boven verwachting dat zo vlug na de start van dit project al 6 van de 58 opgeleide energieadviseurs een vaste baan hebben gevonden. De adviseurs werken via Fivelingo en DSW Groningen en zijn afkomstig uit de gemeenten Eemsmond, Appingedam, Delfzijl en Groningen.
Zij hebben werk gekregen bij een adviesbureau. Dit bureau verstrekt certificaten in het kader van de landelijke verplichting, die vanaf 1 januari 2008 gaat gelden, om bij woningverkoop een energiecertificaat te tonen.

Goed voor klimaat en portemonnee
Met Energie Beter wordt geld en energie bespaard. Op aanvraag voorzien Energie Beter-adviseurs inwoners met een laag inkomen van een energiebox en van besparingsadvies. Deze mensen wonen vaak in oudere woningen en hebben dikwijls een hoge energienota. Zij kunnen door besparingsmaatregelen en energiebesparend gedrag hun wooncomfort verhogen en hun energiekosten verlagen met gemiddeld EUR 150,- per jaar. Voor mensen die het materiaal en het advies optimaal benutten kan de besparing zelfs oplopen tot EUR 280,- per jaar.

Project Energie Beter
Energie Beter is een initiatief van de provincie Groningen, alle Groninger gemeenten en het Energieconvenant Groningen. Het project is opgezet in samenwerking met woningcorporaties, GGD, Milieufederatie, locale organisaties en Essent. Het project Energie Beter is op 1 oktober 2007 van start gegaan en duurt tot eind juni 2008.

Inwoners van de provincie Groningen met een laag inkomen, van gezinnen en ouderen tot studenten en kleine ondernemers, kunnen een bespaarbox aanvragen. Het gratis pakket energiebesparende producten heeft een waarde van EUR 50,- . Een duo van een Energie Beter-adviseur en
-monteur bezorgen de box, brengen de producten (deels) aan en geven bespaartips aan huis.

Mensen uit de doelgroep kunnen zich aanmelden met de bon uit de folder die is toegezonden of via de website www.energiebeter.nl. De folders zijn ook te vinden in diverse openbare gebouwen in de provincie Groningen. Voor vragen kan men bellen met het centrale telefoonnummer 050 544 61 45.

7 januari 2008