Ministerie van Financiën

* Communicatie met de Europese Commissie over securities lending * 07-01-2008 | 17:04; Documentnummer = FM08-6 Minister Bos stuurt de Tweede Kamer een afschrift van zijn brief aan Eurocommissaris McCreevy over securities lending. Bos verwacht in de nabije toekomst een aanbeveling of ander standpunt van de Europese Commissie over dit onderwerp.

Communicatie met de Europese Commissie over securities lending

Brief | 07-01-2008 | nr FM08-6

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Ons kenmerk: FM 2008-00006 M

Geachte voorzitter,

Tijdens een algemeen overleg met de vaste commissie voor Financiën van uw Kamer, gehouden op 12 december 2007, heb ik toegezegd u een afschrift te sturen van de door mij aan Eurocommissaris McCreevy verzonden brief over securities lending. Die brief, gedateerd 27 juni 2007, is als bijlage aan deze brief gehecht.

Ik heb die brief verstuurd met het oogmerk om aandacht te vragen voor de problematiek rondom securities lending. Daarbij ben ik nader ingegaan op vragen van de Europese Commissie met betrekking tot dit onderwerp en met betrekking tot de rol van tussenpersonen in het proces van uitoefening van stemrecht op aandelen en certificering van aandelen. Alle genoemde onderwerpen vormden namelijk onderdeel van een door de Europese Commissie georganiseerde consultatie over aandeelhoudersrechten, die de voorbode zou (kunnen) zijn van een aanbeveling over dit onderwerp. Het consultatiedocument is tevens als bijlage bij deze brief gevoegd.

Voor de volledigheid merk ik nog op dat de in de brief genoemde uitgangspunten nader zijn toegelicht aan medewerkers van de Europese Commissie. Er is daarbij ook gesproken over de mogelijkheid van zelfregulering door middel van gedragscodes met betrekking tot securities lending en over de mogelijkheid tot vervroeging van de registratiedatum.

De Europese Commissie heeft nog geen standpunt uitgebracht over dit onderwerp. Ik verwacht in de nabije toekomst een aanbeveling of een ander standpunt.

Tenslotte wil ik u nog op de hoogte stellen van het feit dat ik vanaf 3 januari 2008 een openbare consultatie heb gestart over een conceptwetsvoorstel naar aanleiding van het advies van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code van 30 mei 2007. De consultatiedocumenten zijn verkrijgbaar op de website: www.minfin.nl.

Hoogachtend,

De minister van Financiën,

Wouter Bos

Zie het