Radboud Universiteit Nijmegen


Nijmeegse planologen pakken stedelijke problemen aan

Vlak voor kerst hebben Radboud-planologen een `kennisakkoord' getekend met het Netherlands Institute for City Innovation Studies (NICIS). Als gevolg daarvan kunnen zij de komende jaren een onderzoeksprogramma met een omvang van circa 5 miljoen euro gaan uitvoeren, gericht op stedelijke vraagstukken.

Naast de Radboud Universiteit tekenden nog vijf andere universiteiten half december het raamcontract met het NICIS, een maatschappelijke topinstituut dat in het leven is geroepen door het Innovatieplatform. In totaal is er zo'n 30 miljoen euro met het onderzoeksprogramma gemoeid, te financieren door het NICIS, de betrokken universiteiten en stedelijke partijen. Veel geld, maar het is dan ook een veelomvattend programma waarin allerlei vraagstukken aan de orde komen die spelen bij de 27 grootste Nederlandse steden.

Snel beginnen
In het programma dragen de grote steden vraagstukken aan waarmee zij te kampen hebben en komen de universiteiten met onderzoeksvoorstellen om die vragen te beantwoorden. De Nijmeegse planologen hebben een fors deel van het onderzoeksprogramma, dat zich concentreert op de thema's `economie en innovatie' en `governance', al uitgewerkt samen met een aantal stedelijke partners. Ze kunnen dus snel beginnen en zullen dat bijvoorbeeld doen met een onderzoek naar de vraag welke bedrijventerreinen en kantorenlocaties steden en regio's moeten ontwikkelen voor een optimaal economisch kruisbestuivingseffect. Een vraag die onder meer speelt voor de Schipholregio, die zich wil profileren ten opzichte van andere luchthavenregio's in Europa.

Bedrijventerreinen Oost-Nederland
Een ander onderzoek dat snel kan starten, gaat over de herstructurering van bestaande bedrijventerreinen in Oost-Nederland. Hoe kan aan verouderde terreinen zo (kosten)effectief mogelijk nieuw leven worden ingeblazen en hoe is te voorkomen dat bedrijventerreinen snel verouderen? Deze onderzoeksvraag speelt bijvoorbeeld voor het industrieterrein Westkanaaldijk in Nijmegen, maar ook voor het bedrijventerrein rondom NXP Semiconductors in Nijmegen. Daar moet een bedrijvencampus gaan groeien naar het voorbeeld van de High Tech Campus rondom Philips in Eindhoven. Op zo'n campus zouden dan bedrijven gevestigd zijn die samenwerken of faciliteiten delen met NXP.

Partners
Bij het Nijmeegse onderzoeksprogramma zijn vooralsnog vijf (meefinancierende) stedelijke partijen betrokken: de gemeenten Haarlemmermeer, Nijmegen en Rotterdam, de Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Nederland en ING Real Estate. Naar verwachting zal het aantal stedelijke partners de komende maanden verder worden uitgebreid.