Gemeente Arcen en Velden


Gemeente Arcen en Velden
Rode draad uit de gespreksavonden op 7, 8 en 9 januari 2008

Wat moet de raad vooral doen en meenemen in haar besluitvorming? Er zijn veel verschillende opmerkingen gemaakt. De meest voorkomende hebben we geclusterd naar de volgende acht punten.


1. Begeerde bruid. Het is geen overlevering, maar een fusie. Leg de speerpunten vroeg vast in het onderhandelingsproces. Sleep zoveel mogelijk uit het fusieproces. Verkoop de huid duur en hang de begeerde bruid uit. We hebben een fusiepartner veel te bieden.
2. Eigenheid. Houd rekening met de eigenheid van Arcen en Velden. De grensoverschrijdende samenwerkingsverbanden, de agrarische sector, het groene karakter en de bedrijvigheid bijvoorbeeld horen bij Arcen en Velden. De nieuwe gemeente moet actief aan de slag met deze punten.
3. Garanties voor verworvenheden. De gemeente moet haar verworvenheden koesteren en garanderen. De Gebiedsontwikkeling mag niet ter discussie komen te staan, de BMV en MFA moeten er gewoon komen. Ook de toeristisch-recreatieve verworvenheden (openingstijden, nieuwe ontwikkelingen, enzovoort) moeten gewoon door kunnen blijven gaan.

4. Feiten centraal. Maak er geen (partij)politiek spel van, maar laat het belang van de burger voorop staan. Besluit op basis van feiten, niet van aannames. Zorg er bijvoorbeeld voor dat helder is wat de fusie de inwoner (aan gemeentelijke lasten) kost, wat het gevolg is voor het voorzieningenniveau, enzovoort.

5. Kwaliteit. Het is het belangrijkste dat de nieuwe gemeente kwaliteit gaat leveren. De nieuwe gemeente moet dus voldoende geld en personeel hebben en de taken van Arcen en Velden goed aankunnen. De nieuwe gemeente mag niet geconfronteerd worden met oude problemen van de fusiepartner.

6. Kleinschaligheid in grootschaligheid. Aspecten van de huidige kleinschalige gemeente moeten ook straks terugkomen. Korte lijnen zijn belangrijk, evenals een goede politiek-bestuurlijke vertegenwoordiging. Ook is het belangrijk dat de gemeenschap niet wegvalt tegen het grotere geheel. Spikweien moet voldoende aandacht krijgen, evenals de ouderen en de kleinschalige lokale bedrijvigheid. Voor inwoners is een lokaal gemeentelijk loket belangrijk. Vraag eens na bij inwoners van Belfeld en Broekhuizen of en hoe dat indertijd bij hen is gelukt.
7. In gesprek blijven. Dit proces gaat erg snel voor inwoners, bedrijven, instellingen en verenigingen. Communiceer regelmatig over de stand van zaken en gemaakte keuzes. Laat bijvoorbeeld een tussenstand horen vóór 3 maart 2008. Raadpleeg de achterban wanneer dat nodig is. In een referendum kunnen inwoners zich (opnieuw) uitspreken, maar dit is niet noodzakelijk. Inwoners kunnen zich verenigen in dorpsraden. Rode draad gespreksavonden Arcen en Velden 7, 8 en 9 januari 2008 1


8. Opties openhouden. Houd op dit moment in het proces alle opties open. Voor een aantal inwoners is een fusie met Bergen, een fusie met Maasduinen of splitsing van de gemeente wel een optie.

Motieven om wel en niet te kiezen voor Horst aan de Maas of Venlo In de gespreksavonden zijn verschillende argumenten genoemd om voor de ene of de andere fusiepartner te kiezen. Ook zijn er tegenargumenten genoemd. Het is niet per definitie zo dat een argument voor de ene gemeente direct een argument tegen de ander is. Daarom zetten we de voors en tegens apart op een rij.

Motieven om voor Horst aan de Maas te kiezen

· Karakter. Horst aan de Maas lijkt qua karakter erg op Arcen en Velden. Een goede voorwaarde voor fusie is het hebben van eenzelfde problematiek. Zo richt Horst aan de Maas zich net zoals Arcen en Velden sterk op de ontwikkeling van de agrarische sector.
· Ouderenbeleid. Arcen en Velden heeft veel ouderen. In dorpen doet men meer voor ouderen dan in steden.

· Relatief kleine gemeente. Met Horst aan de Maas wordt de gemeente niet heel erg groot, de korte lijnen kunnen dan behouden blijven.

Motieven om NIET voor Horst aan de Maas te kiezen

· Maas als obstakel. De Maas is een obstakel die afstand schept. De bruggen liggen te ver. Het wordt bijvoorbeeld behoorlijk lastig een raadsvergadering bij te wonen aan de overkant van de Maas.
· Weinig maatschappelijke overeenkomsten. Inwoners van beide gemeenten hebben weinig met elkaar. Ze steken de Maas weinig over. Er zijn bovendien cultuurverschillen.

· Weinig agrarische overeenkomsten. Horst aan de Maas is weliswaar net als Arcen en Velden een agrarische gemeente, maar de gemeenten hebben op dat punt weinig met elkaar. In de agrarische beleidsnota van Arcen en Velden staat geen verwijzing naar Horst. Bovendien willen inwoners hier geen grootschalige (agri)business.
· Risico van enclave. De drie kernen over de Maas vormen bij Horst aan de Maas geen eenheid meer. Bovendien worden Arcen, Lomm en Velden dan misschien een soort enclave.

· Mogelijk geen subsidies meer van Venlo. Als verenigingen hun huidige subsidies van Venlose bedrijven willen prolongeren, mogen ze misschien geen onderdeel zijn van de gemeente Horst aan de Maas.

Rode draad gespreksavonden Arcen en Velden 7, 8 en 9 januari 2008 2

Motieven om voor Venlo te kiezen

· Arcen en Velden hoort in de praktijk al bij Venlo. Inwoners van Arcen en Velden werken in Venlo, gaan daar naar school, de schouwburg, winkelen, enzovoort. Venlo besluit over de voorzieningen waarvan inwoners van Arcen en Velden veel gebruik maken. Het is belangrijk hierbij aan tafel te zitten en daarover mee te praten.
· Logisch vervolg van samenwerking. Venlo voert nu al taken uit voor Arcen en Velden. Het is handiger om die taken daar te laten. Ook maatschappelijk wordt er al samengewerkt, bijvoorbeeld door Spikweien voor het parkmanagement.

· Toeristische trekker in naam. Venlo is (net als Arcen) internationaal bekend. Er komen misschien meer toeristen als Arcen en Velden fuseert met Venlo en daarmee een internationaal karakter waarborgt.
· Passend karakter. Venlo heeft nu ook al een grote agrarische sector (bijna 300 hectare glastuinbouw). Daarnaast zijn er nu ook al kleine kernen, die hun eigenheid hebben weten te behouden. Bij Venlo blijft Arcen en Velden waarschijnlijk een geheel.

· Veel deskundigheid voor ondernemers. In Venlo is er veel kennis over bedrijvigheid, vergunningverlening, revitalisering, parkmanagement, enzovoort. Dat is voordelig voor ondernemers in Arcen en Velden.
· Mogelijk relatief minder ouderen. Het is een probleem dat er in relatieve en absolute zin meer ouderen zijn. Misschien komen er jongeren uit Venlo naar Arcen en Velden als de gemeente fuseert met Venlo.
· Positieve uitstraling grote projecten. De Maascorridor, Greenport en Floriade zijn kroonjuwelen van Venlo. Als de gemeente fuseert met Venlo, draagt dat bij aan de uitstraling van Arcen en Velden.
· Voldoen aan wens provincie. De provincie wil dat Venlo groter wordt.

Motieven om NIET voor Venlo te kiezen

· Niet-passend karakter. Het stedelijke karakter van Venlo past niet bij het landelijke karakter van Arcen en Velden. Venlo is terughoudend met beleidsontwikkeling voor de gehele agrarische sector, zelfs in Belfeld.
· Eigenheid verdwijnt. Velden wordt straks Venlo-Noord. Arcen wordt dan Venlo-Noord-Noord (Blerick in het kwadraat). Een fusie met Venlo betekent misschien grootschalige woningbouw in Arcen, Lomm of Velden. Dat soort dingen passen niet bij onze gemeente.
- Kleine kernen sneeuwen onder. Venlo besteedt te weinig aandacht aan de kleine kernen. De inwoners en lokale politici van Belfeld moeten vechten om gehoord te worden in de raad. Bovendien sluit de stadswinkel in Blerick.

· Meebetalen aan grote projecten. Door een fusie met Venlo betalen inwoners van Arcen en Velden straks mee aan grote projecten in de stad, zoals de Maasboulevard.

Rode draad gespreksavonden Arcen en Velden 7, 8 en 9 januari 2008 3