Radboud Universiteit Nijmegen


Wetenschapsagenda Radboud Universiteit Nijmegen

Ma 7 jan Turkse en Marokkaanse onderneemsters in Nederland: hoe doen ze het? 11:30 uur Mw. drs. C. Essers (Managementwetenschappen)
Titel proefschrift: Enterprising Identities; Female Entrepreneurs of Turkish and Maroccan Origin in The Netherlands
Promotores: Prof. dr. J.A.C.M. Doorewaard, mw. prof. dr. Y.W.M. Benschop

E-mail: c.essers@fm.ru.nl

Nederland telt 11.000 Turkse en 4.200 Marokkaanse ondernemers. Respectievelijk 17 en 12 procent daarvan is vrouw. Aan deze groep is in publicaties over ondernemerschap nog weinig aandacht besteed. Caroline Essers verzamelde voor haar proefschrift twintig (levens)verhalen van Turkse en Marokkaanse onderneemsters in Nederland. Ze analyseerde hun verhalen aan de hand van de vraag: hoe geven deze vrouwen vorm aan hun gender-, etnische (inclusief religieuze) en ondernemersidentiteit? Ze zijn vrouw, ze zijn migrant, ze zijn moslim en ze zijn ondernemer: hoe combineren ze die 'rollen'? Voor alle onderneemsters in dit proefschrift geldt dat zij een vorm moeten zien te vinden om een zelfstandige Turkse of Marokkaanse vrouw en moslim te zijn, teneinde ondernemer te kunnen zijn - maar tegelijkertijd helpt het ondernemerschap hen ook om die zelfstandigheid te claimen.
Caroline Essers (Eindhoven, 1970) studeerde sociale geografie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt ze als universitair docent bedrijfswetenschappen aan de Radboud Universiteit. Ze ontving in 2006 een Frye-stipendium, waardoor ze afgelopen jaar een werkbezoek aan Nieuw-Zeeland kon afleggen. Dit promotieonderzoek is begeleid vanuit het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit Nijmegen.

De academische plechtigheden worden gehouden in de Academiezaal van de Aula, Comeniuslaan 2 (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over (een van) deze gebeurtenissen kunt u contact opnemen met de wetenschapsredactie van de Radboud Universiteit Nijmegen, telefoon (024) 361 60 00, e-mail: wetenschapsredactie@communicatie.ru.nl. De wetenschapsagenda is ook te vinden op internet: www.ru.nl/wetenschapsagenda