Provincie Gelderland


---


|                                            |Nr.   |2008-4         |
|                                            |Arnhem|9 januari 2008 |
|                                            |,     |               |
35.000ste GEBRUIKER TRANSFERIUM BARNEVELD NOORD 'VERRAST'

Maandag 7 januari j.l. heeft Marijke van Haaren, gedeputeerde van de provincie Gelderland, de 35.000ste gebruiker van het Transferium Barneveld Noord in het zonnetje gezet. De heer Hartkamp uit Uddel was de gelukkige. Hij werd door Marijke van Haaren bij het transferium opgewacht en kreeg een cadeau aangeboden. Tevens werd de aftrap van het project 'Files vermijden? Laat je rijden' verricht.

De heer Hartkamp werd begroet als 35.000ste gebruiker van Transferium Barneveld Noord. Namens Connexxion kreeg hij een jaar lang gratis reizen op het traject Barneveld Noord - Amersfoort aangeboden. Bovendien kreeg hij namens de betrokken overheden een reis naar Berlijn voor twee personen. De heer Hartkamp was blij verrast. "Ik maak ongeveer drie maal per week gebruik van het transferium en de Valleilijn voor mijn reis naar Amersfoort. Voor mij is het transferium een relaxte manier om de file te vermijden".

Overheden en vervoerders in Gelderland werken samen om de files op de A1 tegen te gaan. Het transferium is één van de maatregelen om de doorstroming op de A1 te verbeteren. Automobilisten parkeren de auto in het transferium en reizen vervolgens met het openbaar vervoer de file voorbij richting de Randstad. Al veel automobilisten hebben deze snelle en comfortabele manier van reizen ontdekt. Om het transferium bij nog meer automobilisten onder de aandacht te brengen, is maandag de unieke promotieactie 'Files vermijden? Laat je rijden!' gestart. De actie is een 'pilot' waarbij wordt onderzocht welke doelgroep gebruik maakt van het Transferium Barneveld Noord. Werknemers in Amersfoort, inwoners van Apeldoorn en automobilisten die dagelijks op de A1 in de file staan hebben een actieaanbod ontvangen. Zij kunnen gratis parkeren in het transferium, drie maal gratis reizen met de Valleilijn naar station Amersfoort en de aansluitende stadsbussen in Amersfoort. Na drie maal gratis reizen kunnen zij tot en met 7 maart gebruik maken van 40% korting op de Valleilijn. De resultaten van de proef worden eind april 2008 door de provincie Gelderland bekend gemaakt.

Experimenten
De actie is onderdeel van de landelijke 'Fileproof' projecten geïnitieerd door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Het ministerie werkt aan een betere doorstroming en een betrouwbare reistijd. Barneveld Noord is de laatste van negen landelijke experimenten met gratis of goedkoop openbaar vervoer voor forenzen. In de provincie Gelderland loopt naast het project met de Valleilijn nog een actie met gratis openbaar vervoer; de Waalsprinter bij Nijmegen. Dit is een speciale bus die vanaf P+R terrein de Waalsprinter de file op de Waalbrug voorbij rijdt. Het ministerie betaalt de helft van de kosten. Provincies, gemeenten, werkgeversorganisaties en vervoerders dragen de andere helft bij.