Gemeente Lochem


Gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland onderzoeken veiligheidsgevoel inwoners

In beeld brengen van informatiebehoefte over omgevingsrisico's

Zes Gelderse gemeenten gaan samen met de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland onderzoeken hoe er over risico's in de omgeving wordt gedacht. Belangrijkste doel is om er achter te komen welke informatie bewoners willen hebben over risico's in hun buurt. De gemeenten Apeldoorn, Zutphen, Harderwijk, Elburg, Nunspeet en Lochem nemen deel aan het onderzoek en zullen daarvoor hun inwoners benaderen.

Na grote incidenten in het land heeft de rijksoverheid met name gemeenten en andere overheden aangespoord hun inwoners actiever te informeren over risico's in de omgeving en welke maatregelen burgers zelf kunnen nemen. Een omgevingsrisico kan van alles zijn. Hierbij kunnen we denken aan transport, opslag en verwerking van gevaarlijke stoffen. Maar ook aan de kans op overstromingen of bos- en heidebrand. Niet iedereen vindt deze verschijnselen even bedreigend. Gemeenten, Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en provincie willen preciezer weten wat inwoners als risico's ervaren en welke informatie zij daarover wensen. Hierdoor kan het communicatiebeleid (nog) beter op de wensen van de burgers worden afgestemd.

Het onderzoek
In de week van maandag 7 januari 2008 zullen ongeveer 5.700 schriftelijke vragenlijsten steekproefsgewijs verspreid worden onder de inwoners van de deelnemende gemeenten. In dezelfde week wordt ook de digitale versie van de vragenlijst op de websites van de deelnemende gemeenten geplaatst. Deze kan door alle inwoners van de gemeenten ingevuld worden - ook zij die geen vragenlijst thuis hebben gehad. Na afronding van het onderzoek zullen de gemeenten via diverse publicaties hun inwoners informeren over het de uitkomsten.