Gemeente Vlaardingen


Nieuwjaarsreceptie 2008

07 januari 2008

Het was weer gezellig druk tijdens de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur. Een groene kikker heette alle gasten welkom bij de deur en dat paste bij het thema: Natuurlijk Vlaardingen!

In de gangen en zalen van het stadhuis konden bezoekers zich laten inspireren en informeren door Vlaardingse natuurliefhebbers en organisaties die zich inzetten voor milieu en duurzaamheid.

Scouting Vlaardingen trad op met cabaret!

Presentaties van natuurorganisaties
KNNV Waterweg Noord deed bijvoorbeeld uit de doeken hoe het gaat met de flora en fauna in het Volksbos en de Rietputten. De Agrarische Natuurvereniging Vockestaert liet zien hoe boeren natuur en landschap kunnen combineren met duurzame en economisch gezonde landbouw. Ook het Vlaardingse waterplan werd gepresenteerd. Samen met het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de gemeente afgelopen jaar een waterplan gemaakt om water beter op te vangen, om de singels schoner te houden en om wijken met water te verlevendigen. Het maken van dit plan ging gepaard met een fotowedstrijd 'Water in Vlaardingen'. De mooiste inzendingen waren op de receptie te zien. De Stichting Boombehoud Vlaardingen vertelde over het beschermen van bomen en ander groen en de Midden-Delfland Vereniging gaf informatie over natuur en recreatie in de Broekpolder.

Oog in oog met de pyjamawants
De beheerders van Heemtuin Westwijk, Holypark en 't Hof lieten bezoekers kennis maken met enkele dieren en planten die in de gemeentelijke parken en tuinen leven en die bijna nergens anders in Nederland voorkomen, zoals de pyjamawants en de pruikzwam. Het centrum voor natuur- en milieu-educatie (NME) wilde bezoekers graag op een creatieve manier laten beleven welke producten de natuur levert: wie dat wilde, kon tijdens de receptie zelf een kaars van bijenwas maken.

Ook kinderen keken hun ogen uit!

Milieu en duurzaamheid
OVG Projectontwikkeling presenteerde de plannen voor een duurzaam en groen bedrijvenpark bij Vijfsluizen: het Gaia Lifestyle Park. Stichting OV-fiets, Greenwheels, RET en gemeente vertelden over het delen van auto's en over het gebruik van fiets en openbaar vervoer. DCMR Milieudienst Rijnmond liet zien wat de dienst doet voor het milieu en de luchtkwaliteit. De gemeente presenteerde haar milieubesparende initiatieven in de stad: van milieuklinkers die uitlaatgassen zuiveren tot natuurazijn om onkruid mee te bestrijden.

Workshop Djembé
Ook de muziek had een groene glans: van evergreens door Quartet Handsome 3 tot popsongs over aarde, water, vuur en lucht door Saline Mare. Bezoekers die van Afrikaans trommelen houden, konden meedoen aan een workshop Djembé. Om 17.20 uur stond Scouting Vlaardingen op de planken met hartverwarmend kampvuurcabaret, waarna burgemeester Tjerk Bruinsma om 17.30 uur een nieuwjaarstoespraak hield (zie de rechterkolom). Naast gratis drankjes en eco-hapjes van de cateraar was er ook een proeverij van biologisch-ambachtelijke producten uit Vlaardingen.

U kunt foto's van de receptie, die onder andere zijn gemaakt door fotograaf Arie Wapenaar, bekijken en voor eigen gebruik downloaden (zie rechterkolom).