Gemeente Groningen

vrijdag 4 januari 2008:
Armoedepact 2007 voortvarend van start gegaan woensdag 2 januari 2008:
Nederlandse primeur in Kardinge: Aqua Nordic Walking

vrijdag 4 januari 2008:
Armoedepact 2007 voortvarend van start gegaan

Nadat in september 2007 meer dan vijfenveertig instellingen en organisaties de handen inéén sloegen om de armoede in de stad Groningen daadwerkelijk te bestrijden, zijn inmiddels tal van activiteiten voor kwetsbare groepen gerealiseerd. Het Jeugdsportfonds en stichting Leergeld hebben de afgelopen maanden meer dan honderdvijfenvijftig aanvragen gehonoreerd. Daarnaast heeft zorgvoorziening De Borg Zorg een eetvoorziening voor ouderen en kwetsbare mensen gerealiseerd in de Schilderswijk/Kostverloren. De eerste week maakte al ruim zestig mensen gebruik van de nieuwe wijkvoorziening.

Samen met het Noorderpoortcollege werkt het Leger des Heils aan een warme maaltijdvoorziening voor honderdvijftig dak- en thuislozen in de stad Groningen. De bedoeling is dat bezoekers van de dak- en thuislozenvoorziening aan de Kostersgang twee keer per week een goede warme maaltijd kunnen gebruiken. Studenten van het Noorderpoortcollege spelen een belangrijke bij het opzetten en het uitvoeren van deze maaltijdvoorziening. In samenwerking met Mamamini en het Nationaal Kruisleger is inmiddels een kledingvoorziening gerealiseerd bij de Voedselbank aan de Oosterhamrikkade. Bovendien heeft de Voedselbank een computerlokaal ingericht met de bedoeling om op korte termijn cursussen te verzorgen.

Peter Verschuren, wethouder Armoedebestrijding: "Om stille armoede en het niet-gebruik van regelingen tegen te gaan onderzoeken we met het FNV, de Samenwerkende Ouderenorganisaties Groningen en de MJD welke activiteiten we moeten ondernemen om mensen nog beter te kunnen ondersteunen bij het invullen van formulieren. Hierbij willen we de Belastingdienst ook betrekken. Mijn uitgangspunt is dat iedereen moet krijgen waar hij recht op heeft. Onwetendheid mag niet leiden tot armoede. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind dat we vanuit de gemeente de informatievoorziening verbeteren. Afgelopen maand vond de eerste themabijeenkomst voor medewerkers plaats. Deze was met meer dan dertig deelnemers goed bezocht en is positief ontvangen. In december hebben we het eerste nummer van de digitale Nieuwsbrief over armoedebestrijding gepresenteerd. En waar ik heel blij mee ben is de e-mail postbus, waar organisaties terecht kunnen met al hun vragen over wetten, regelingen en toeslagen. Om de vrijblijvendheid tegen te gaan en om te voorkomen dat de afspraken uit het Armoedepact niet worden nagekomen, hebben we gezorgd voor een afsprakenvolgsysteem".

Inmiddels heeft Humanitas een extra coördinator aangesteld voor het project "Thuisadministratie". Dit project - dat werkt met vrijwilligers - ondersteunt mensen bij hun financiële administratie en geeft adviezen. De gemeente Groningen stelt hiervoor de komende twee jaar jaarlijkse 50.000 euro beschikbaar. Stichting WeerWerk - tenslotte - heeft in de maanden na de ondertekening van het Armoedepact 2007 geïnventariseerd welke organisaties gebruik willen maken van seniorenbanen. Het betreft een nieuwe regeling waarbij ouderen door middel van gesubsidieerd werk maatschappelijk actief blijven.
Het huidige PvdA-SP-Groen Links college onderkent vanaf zijn aantreden in april 2006 het grote belang van het bestrijden van armoede in de stad. Armoede past immers niet in een sociale stad waar iedereen moet kunnen meedoen. Het Groninger Armoedepact 2007 is de concrete invulling van de ambitie om de armoede in de stad Groningen te bestrijden.