Centrale bank van Suriname


Datum: Titel:
19 december 2007 PERSBERICHT

WAARSCHUWING TEGEN FRAUDULEUZE VOORSTELLEN

De Centrale Bank van Suriname maakt andermaal het publiek erop attent dat reeds jaren over de hele wereld brieven en/of e-mails worden verstuurd met financieel aanlokkelijke voorstellen, ook bekend als de Nigeriaanse brieven (deze brieven komen echter niet alleen vanuit Nigeria, maar ook vanuit de diaspora en andere Afrikaanse en landen buiten Afrika). Ze maken deel uit van een wijdvertakte oplichterij. Het fenomeen is in Nigeria wijdverspreid en staat er bekend als `419', naar het artikel in de strafwet van dat land, dat deze praktijken uitdrukkelijk verbiedt (!).

De `419' fraude:

Nigeria is de thuisbasis van talrijke oplichters die met mensen in het buitenland contact maken per brief, fax en in toenemende mate via het internet. De oplichters doen allerlei interessante voorstellen aan bedrijven of individuele personen en vragen onder valse voorwendselen op een of andere manier een initiële som geld om de transactie tot stand te kunnen brengen. Indien het slachtoffer op het voorstel ingaat en een betaling verricht, is hij of zij gegarandeerd dit geld voorgoed kwijt.

Het gaat er om dat men een of meer gigantisch grote bedragen uit een Afrikaans of ander land wil wegsluizen.

De medewerking bestaat ondermeer hieruit, dat men tegen betaling een aantal fasen moet doorlopen, waarbij de eigen kosten gaandeweg zeer hoog kunnen oplopen. De praktijk komt er op neer dat het er nooit van komt dat het voorgeschotelde grote bedrag vrij komt en daardoor ook niet de beloning van het bepaald percentage van het bedrag dat als lokaas was voorgehouden.

Er zijn gevallen bekend waarbij argeloze burgers als slachtoffers van deze onoorbare praktijken hun goedgelovigheid met verlies van geld of zelfs hun leven hebben moeten bekopen. George Makronalli uit Durban, Zuid- Afrika werd in 2004 in een 419 oplichting op gruwelijke wijze vermoord.

OOK FIFA WAARSCHUWT
De FIFA heeft onlangs gewaarschuwd voor illegale loterijen die wereldwijd massaal verstuurd worden en waarin de ontvangers grote geldprijzen in het vooruitzicht gesteld worden. Ook hier worden de "gelukkige winnaars" gevraagd hun persoonlijke informatie en bankgegevens door te geven. De Loterijbrieven zien er net echt uit. Ook hier geldt de waarschuwing NIET INGAAN OP DEZE VORMEN VAN OPLICHTING.

Inmiddels hebben de oplichters verschillende vormen van deze 419 brieven bedacht. Beducht zijn de "Spaanse Loterij variant", "de Irakese variant", de variant "van de boer uit Zimbabwe", enz. enz.

De Centrale Bank van Suriname waarschuwt ieder geen gevolg te geven aan deze oproepen, want ze dienen slechts als lokaas om u in de val te laten lopen. Zulke brieven of e-mails moeten in het geheel niet worden beantwoord, aangezien ook dat niet zonder risico is.

© 2008 Centrale Bank van Suriname