Gemeente Epe


Afgelopen zondag heeft de heer Jan Warnaar uit Oene de Erepenning van de gemeente Epe gekregen uit handen van loco-burgemeester J. van Nuijs. Dit gebeurde tijdens het afscheid van de heer Warnaar van KEK (Kollectief Eper Kunstenaars). De Erepenning wordt sinds 1949 uitgereikt, nu voor de 19e keer.

De heer Warnaar is keramist en docent aan verschillende opleidingen o.a. voor Mamuze. Hij is sterk beïnvloed door de techniek van het raku-stoken op Lombok en geeft hierin workshops. Ook keert hij elk jaar terug naar het eiland om plaatselijke kunstenaars te helpen bij het maken van glassieraden. Zo kunnen zij hun eigen inkomen verdienen. Op deze manier heeft de heer Warnaar een eigen vorm van ontwikkelingshulp gecreëerd. In 2001 zag Jan Warnaar in Zweden hoe kunstenaars daar glas versmelten. Vooral de kleuren en mogelijkheden van glas-fusing boeiden hem mateloos. Sindsdien legt hij zich daar vrijwel geheel op toe. De heer Warnaar was in 1984 één van de grondleggers van het Kollektief Eper Kunstenaars. Hij heeft bij dit initiatief een stimulerende rol gespeeld om de contacten tussen plaatselijke kunstenaars en ondernemers te verstevigen. De heer Warnaar heeft zich ook ingezet voor de realisatie van KunsthuisKEK. Hij legt nieuwe contacten, bewaakt de kwaliteit van tentoonstellingen en zorgt voor de continuïteit van het Kunsthuis.

De Erepenning van de gemeente Epe wordt sinds 1949 toegekend door de gemeenteraad 'als blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan hen die zich jegens de gemeente Epe in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt.' 'En als onderscheiding aan gemeentenaren die door hun grote en algemeen erkende verdiensten op enigerlei gebied zich die toekenning hebben waardig gemaakt.' De Erepenning wordt ingeschreven in het 'Ereboek der gemeente Epe'. De laatste erepenning is in 2004 uitgereikt aan Mark Overmars voor zijn langdurige loopbaan als profvoetballer en voor zijn ambassadeurschap voor de gemeente Epe.