Gemeente Sint-Michielsgestel


Weblog College van B&W

07.01.08
Categorie: Weblog

Een goed begin

Ik wil beginnen u en allen, die u dierbaar zijn, een in alle opzichten gelukkig en gezond 2008 toe te wensen.
Het nieuwe jaar is voor ons als gemeente goed begonnen. Rond 7.000 mensen uit álle dorpen van onze gemeenten hebben op 4 en 5 januari ons nieuwe gemeentehuis bezocht.

Op 4 januari s ochtends was er een nieuwjaarsbijeenkomst met het personeel, waar ik hen de levende stenen heb genoemd, die uiteindelijk bepalen, of de burgers met even veel trots over de gemeente praten als over het prachtige stenen gebouw, dat er nu staat. Onze medewerkers maken het verschil of dit gemeentehuis slechts als een kantoor of als een huis van de gemeente wordt beleefd.

Op 4 januari s middags was de opening door de Commissaris van de Koningin, waarbij alle gilden, die onze gemeente rijk is een erehaag vormden, Brabants Bont uit Den Dungen in klederdracht voor de bediening zorgde en als openingshandeling het carillon in werking werd gesteld met het lied Brabant van Guus Meeuwis.
Tijdens mijn toespraak kon ik melden, dat dit gebouw, ondanks procedures en loon - en prijsstijgingen van 15 á 20 procent, binnen het budget is gebouwd en dat we er alles aan willen doen om het een Huis van de Gemeente te laten zijn, waar álle dorpen en hun inwoners welkom zijn en zich gaan thuis voelen. Aan het Meanderplein vormen we meëander de gemeente.

s Avonds was er een zeer druk bezochte nieuwjaarsreceptie, waar de jonge vrijwilliger van het jaar, Mark Palte, werd gehuldigd, bakker van Vreede tot winnaar van het gemeentekoekje werd uitgeroepen en ik in mijn Nieuwjaarstoespraak het belang van verregaande samenwerking tussen gemeenten, inclusief Den Bosch, heb benadrukt.

Op zaterdag 5 januari mochten we ruim 7.000 trotse burgers welkom heten tijdens onze open dag.
We hebben heel veel positieve geluiden gehoord en een gevoel van saamhorigheid geproefd rond ons aller gemeentehuis, hoezeer de dorpen voor het overige ook (mogen) hechten aan hun eigen identiteit. Het zijn de beste ambassadeurs, die je als gemeente kunt hebben. Ik hoop echt dat u meer begrip en wellicht waardering gaat krijgen voor wat de gemeente doet.

is het halve werk.

Deze raad en dit college hebben er al bijna de helft van hun periode op zitten en er staan nog heel veel plannen op stapel voor de gemeente als geheel en in alle dorpen, méér dan we in twee jaar allemaal kunnen afronden.
Er zullen keuzes moeten worden gemaakt en prioriteiten worden gesteld. Misschien kunt en wilt u ons daarbij helpen.

Ik heb daarom voor u twee vragen


1. wat zou volgens u voor de hele gemeente of voor uw directe leefomgeving vóór de gemeenteraadverkiezingen van 2010 in elk geval moeten worden aangepakt?

2. wat zouden wij de komende twee jaar anders moeten doen dan we de afgelopen twee jaar gedaan hebben?
U kent immers de uitdrukking: beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.