Ingezonden persbericht

PERSBERICHT Maastricht UMC+ / Persuitnodiging / 4 januari 2008

EMBARGO TOT MAANDAG 7 JANUARI 2008 15:30 uur

Ondertekening Maastricht UMC+ maandag 7 januari

MAASTRICHT, 4 januari 2008 - In januari 2008 gaat het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+) van start. Dat gebeurt op 7 januari officieel met het ondertekenen van de stukken die de samenwerking tussen de het azM en de UM bezegelen. De bestuursvoorzitters van de Universiteit Maastricht en het azM, Jo Ritzen en Guy Peeters, en de decaan van de Faculteit Health, Medicine and Life Sciences, Harry Hillen, nemen dit voor hun rekening. De ondertekening vindt plaats voorafgaand aan de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie.

De naam Maastricht UMC+ staat nog niet vast. Tijdens de nieuwjaarsreceptie wordt een prijsvraag uitgeschreven waarmee medewerkers en studenten van beide instellingen zich kunnen uitspreken over de naamgeving. Aan de hand van de inzendingen wordt bekeken of er een betere naam verzonnen is voor het huidige, Maastricht UMC+.

Slagvaardig
Het Maastricht UMC+ beoogt verdere versterking van de strategische samenhang en verhoogde efficiency. Inhoudelijk stond de samenwerking tussen de universiteit en het ziekenhuis op basis van het onderzoeksplan "Focus en Ketens" al goed op de rails. Daar wordt nu aan toe gevoegd dat afwegingen voor de toekomst over onderwijs, onderzoek en patiëntenzorg plaats vinden aan één bestuurstafel. Dat bevordert de slagvaardigheid.

Aan de vorming van het Maastricht UMC+ is een zorgvuldig proces van voorbereiding voorafgegaan. Daarbij heeft de integratie van topklinische en topreferente zorg, excellent onderzoek en onderwijs steeds als uitgangspunt gediend. Door de nauwere samenwerking wordt kennis sneller en efficiënter uitgewisseld, met een directere vertaling van onderzoeksresultaten in de patiëntenzorg.
De samenwerking leidt bovendien tot nieuwe kansen voor het verwerven van onderzoekssubsidies. De eerste contouren zijn al duidelijk zichtbaar, bijvoorbeeld in de samenwerking in technologische topinstituten zoals CTMM (Centre for Translational Molecular Medicine), Parelsnoer, BMM (Biomedical Materials) en TI Pharma.

Patiënt
De grotere slagvaardigheid binnen het Maastricht UMC+ heeft uiteindelijk één doel: verbetering van de zorg voor de patiënt. Daarin is, door een aantal ontwikkelingen, in toenemende mate sprake van geïntegreerde zorg. Het traditionele onderscheid tussen behandeling en preventie (cure en care) en intramurale en extramurale zorg vervaagt steeds meer. Stonden in het verleden alleen ziekte en afwijking centraal, tegenwoordig zijn ook gezondheid en gezondheidsrisico's belangrijke punten in de zorg.

Uniek
Het Maastricht UMC+ is nationaal en internationaal uniek in haar profilering. Dat blijkt al uit de toevoeging van de 'plus' in de naamgeving, die staat voor de integratie van geneeskunde én gezondheidswetenschappen in de zorgketen. Daarmee speelt het Maastricht UMC+ duidelijk in op de gezondheidszorg van de toekomst.
Die richt zich immers niet alleen op patiënten, maar ook op genetische aanleg, leefstijl en omgevingsfactoren. Dat vraagt om een ketenbenadering van zorg, die begint bij preventie en public health en via diagnose en behandeling doorloopt tot en met reïntegratie na ziekte.
Verder onderscheidt Maastricht UMC+ zich ook in de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak in onderwijs en onderzoek en waarborgt de koppeling van onderwijs, onderzoek en zorg ook de continuïteit in de zorgketen.

Raad van Bestuur
De Raad van Bestuur Maastricht UMC+ zal bestaan uit de drie leden van de Raad van Bestuur van het azM (drs. Guy Peeters, drs. Lou Brans Brabant en drs. Harm Jan Driessen) en de decaan en vice-decaan van de Faculteit Health Medicine and Life Science van de Universiteit Maastricht (prof.dr. Harry Hillen en prof.dr. Frits van Merode).
Guy Peeters, de huidige voorzitter van de Raad van Bestuur van het azM wordt de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Maastricht UMC+.

UMC
Het concept van universitaire medische centra is inmiddels landelijk geaccepteerd en op andere plaatsen succesvol geïmplementeerd. Maastricht UMC+ is het achtste UMC. De belangrijkste winst van de vorming van universitaire medische centra zit in de toegenomen strategische samenhang. De toebedeling van middelen en de benoeming van sleutelfiguren gebeuren niet langer vanuit aparte visies op onderwijs, onderzoek en gezondheidszorg, maar vanuit een integrale en samenhangende strategie.

---



Ingezonden persbericht