Gemeente Barneveld


Nieuwjaarstoespraak burgemeester J.A.M.L. Houben

Dames en heren,
Vanaf deze plaats wens ik u een voorspoedig 2008 toe. Ik hoop dat het u en de uwen goed mag gaan. Ik ben u erkentelijk voor het feit, dat u met zóvelen naar onze nieuwjaarsreceptie bent gekomen. Dat toont uw grote betrokkenheid bij onze gemeente aan. En gelet op onze ambities en opgaven is die betrokkenheid misschien wel meer dan anders nodig.

Ik hoop oprecht, dat wij aan het einde van 2008 kunnen zeggen, dat wij een voorspoedig en inspirerend jaar hebben gehad en dat er reden tot dankbaarheid is.

Dankbaar ben ik in íeder geval, dat ik kan vaststellen dat we in Barneveld een samenleving hebben die écht samen-leeft. Een samenleving, waarin, over het algemeen, respect voor elkaar het overheersende leidmotief is en waarin ruimte aan elkaar wordt gegeven om eigen opvattingen en principes te hebben, maar waarin tegelijkertijd weer niet zóveel ruimte wordt genomen, waardoor die ene opvatting en dat ene principe absoluut en superieur aan andere opvattingen zijn. De kunst van samenleven is het vinden van een balans tussen de opvattingen van de één en die van de ander, op een zódanige wijze dat individuen en bevolkingsgroepen onder alle omstandigheden en in alle situaties kunnen zeggen, dat er met respect naar elkaar is geluisterd en dat er rekening is gehouden met elkaar. Dat mensen zich in de uitkomst kunnen herkennen, zonder dat dat misschien de uitkomst van hun eigen keuze is. Ik moet zeggen, dat wij in Barneveld heel bewust, en in het dagelijks bestuur, met dit vraagstuk bezig zijn en dat ik erkentelijk ben voor de wijze waarop we hiermee omgaan. Immers: de publieke ruimte en het publieke domein is nu eenmaal niet exclusief van de een of van de ander. Het is van ons allemaal samen. Overlast bijvoorbeeld doet afbreuk aan dit beginsel. Op 4 en 5 mei is gelegenheid om dieper op dit thema in te gaan.

Ik ben, en dat wil ik hier ook gezegd hebben, een aantal mensen in Barneveld níet erkentelijk voor de vernielingen en het veroorzaken van overlast rondom de jaarwisseling. Ik zeg voorál tegen hen: dat is níet normaal en dat hoort níet bij onze samenleving. Wat óók niet normaal is, is hoe sommigen onze hulpdiensten, zoals de politie en de brandweer, benaderen. Waarom vraag ik mij in alle gemoede af richt je vuurpijlen op de politie en de brandweer? Ik weet ook niet of het wijs is om elk jaar bekend te maken voor hoeveel euro's er dit jaar weer vernielingen zijn aangericht. Dat leidt naar mijn idee tot een beeld dat wij dat als een moderne uiting van repressieve tolerantie accepteren en dat dat vervolgens een standaard wordt voor het nieuwe jaar. Dat doen we dus maar niet. We proberen de schade op de daders te verhalen en vernielingen door hén te laten herstellen. Zoals we dat ook gedaan hebben met die jongeren die het gemeentehuis hebben besmeurd. Wie slecht doet, mag geen goed ontmoeten. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten.

Dames en heren,
Ik zei u al, dat wij als Barneveld veel toekomstplannen, ambities en opgaven hebben. Vorig jaar heb ik het belang onderstreept van een strategische visie. Geen foto van hoe Barneveld er in 2030 uit zal zien, maar een visie, die is bedoeld om onze huidige keuzes in een lange termijnperspectief te onderbouwen en die lange termijn-opgaven als richtinggevend pad te laten zijn voor onze huidige besluiten en keuzes. Ik ben blij, dat aanstaande woensdagavond de publieksdiscussie start over deze visie. Een visie waarin wij antwoord moeten geven op de vragen naar uitdagingen die wij zelf zien, maar ook die op ons afkomen. Waar het om gaat, is de vraag of wij met behoud van ons eigen profiel ondernemend willen zijn en de verantwoordelijkheid willen nemen die, gelet op onze geografische en demografische positie, op ons af komt.
Of om het met andere woorden te zeggen: zijn we bereid om op grond van de verantwoordelijkheid, die onze positie nu eenmaal met zich meebrengt en met het behoud van onze kernwaarden, ondernemend te zijn en dus te groeien of zeggen wij: laten we ons beperken tot het behoud en het veiligstellen van wat we hebben. Voor Barneveld een belanghebbend thema en ik kan u verzekeren dat het rijk en de provincie onze discussie en onze keuzes met méér dan gewone belangstelling zullen volgen. Maar niet alleen rijk en provincie zullen dit doen, maar ook private maatschappijen, zoals de NS. Eén van de elementen die hierbij een rol speelt, is de toekomst van de Valleilijn en de toekomstige positie van de A30. Ik hoop en reken op een voor Barneveld zo kenmerkende wijze van een open en zorgvuldige gedachtenwisseling over onze toekomst. Wees woensdag in ieder geval zéér welkom in de Veluwehal!

Dames en heren,
Een ander belangrijk thema waar wij het komende jaar bij zullen worden betrokken, is het meedenken over de RSW-gemeente. Op 15 januari a.s. nemen de colleges van gedeputeerde staten naar verwachting een besluit over het starten van de zogenaamde ARHI-procedure. Ook wij worden in dat overleg betrokken en waarschijnlijk ook in het onderzoek. Laat ik voorop stellen, dat ik de keuzes van de drie gemeenten Renswoude, Scherpenzeel en Woudenberg respecteer. Het gaat immers om hún toekomst. Ik waardeer het feit dat zij de analyse hebben gemaakt, dat er hoe-dan-ook iets moet gebeuren, waarbij ik wel aanteken, dat die analyse niet voor iedere betrokken gemeente dezelfde uitkomst geeft. Zo noemt de gemeente Renswoude heel nadrukkelijk Barneveld als alternatief. Dat betekent heel concreet, dat ons om een opvatting gevraagd gaat worden. Met andere woorden: het is van belang dat wij nadenken over de vraag, wat er moet gebeuren áls de RSW-gemeente (om welke reden dan ook) niet tot stand komt. Ik stel voorop en waardeer de primaire keuze van de direct betrokken gemeenten. Maar mocht deze fusiegemeente niet tot stand komen en men vindt dat er tóch iets moet gebeuren, dan kunnen en mogen wij als Barneveld in het zoeken naar en het bewerkstelligen van een oplossing zeker niet afzijdig blijven. Daarom zullen wij op enigerlei wijze in de ARHI-procedure worden betrokken.

Dames en heren,
Dat waren de wat meer algemene percepties die ik voor het komend jaar zie. Ik loop nu met u graag een aantal meer concrete acties en beleidslijnen langs, die komend jaar tot zichtbare stappen zullen, dan wel moeten leiden.

Het jaar 2008 wordt het jaar
van de uitwerking van ons Economisch Actieplan en het Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan
van de opening van Sporthal De Voorde in Voorthuizen van het onderzoek naar het zwembad in Voorthuizen van de verdere uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning, die afgelopen jaar succesvol is ingevoerd
van de scholenbouw: aan de Hessenweg de fusieschool, in De Burgt de wijkschool en voor De Vogelhorst een nieuwe locatie van de ingebruikneming van het Kulturhus in Kootwijkerbroek en de ontwikkeling van het bedrijventerrein en de woningbouw van de start van de handhaving van ons ketenbeleid ... van de ontwikkelingen met betrekking tot het woonzorgcomplex Kruimelstaete in Garderen ...
van de noodzakelijke ontwikkelingen rondom de bedrijventerreinen op Harselaar
van de tweede fase van Blankensgoed
van de fietstunnel bij Veller en de voorbereidingen voor het station in Barneveld-Zuid
van de tracékeuze voor de westelijke omleiding om Voorthuizen van de noodzakelijke komst van een intercitystop op Harselaar van het verkeers- en dorpsplan voor Terschuur en Zwartebroek van de invoering van een nieuw vergadermodel van de commissie- en raadsvergaderingen

Tenslotte
Dames en heren,
U hoort het en merkt het: veel plannen en veel ambities. Barneveld telt méé, Barneveld rékent en er wórdt op Barneveld gerekend. Maar die opgaven en ambities kunnen we alleen uitvoeren als we het sámen doen.
- Samen met de inwoners, daar heb ik al wat over gezegd in het kader van de interactieve beleidsvorming;

- Samen met de besturen van Plaatselijk Belang;
- Samen met de vele vrijwilligers in onze gemeente, die ieder op hun eigen wijze invulling geven aan de verantwoordelijkheid en plicht zoals zij die ervaren en iedere dag doen. Ik ben daar zeer dankbaar voor;

- Samen ook met de gemeenteraad die in 2008 op een adequaat niveau en constructief-kritische wijze de noodzakelijke besluiten neemt en de koers zal aangeven.

- Samen ook met het college van B&W en de gemeentelijke organisatie die ons steeds meer in staat stelt professioneel, planmatig, transparant en objectiveerbaar ons werk te doen. Ik dank hen allen daarvoor.

Maar laten we één ding óók niet vergeten: het gaat om onze inwoners en ook zij zullen in 2008 weer gewone of minder gewone plannen hebben: trouw-, studie- of verhuisplannen, zoals bijvoorbeeld mijn vrouw en ik die hebben, omdat we in Voorthuizen een mooi stekje zagen en zó een lang gekoesterde wens in vervulling konden laten gaan. Hoewel we al de nodige ervaring met verhuizen hebben, willen we het er na onze verhuizing naar Voorthuizen voor de komende periode even bij laten.

Dames en heren,
Ik ga afronden.
We moeten als overheid goed bedenken waarvoor of beter: voor wie we het allemaal doen: we doen het, omdat we zo een bijdrage kunnen leveren aan onze samenleving, zodat de mensen de verwezenlijking van hun plannen en voornemens op deze manier dichterbij zien komen.

Dat betekent dus, dat wij als overheid dienstbaar en nederig zijn, maar dat onze houding overtuigd, overtuigend, krachtig en duidelijk is. Met andere woorden: u weet wat u aan ons hebt.

Velen van u zal ik dit jaar, gelet op uw betrokkenheid, zeker weer tegenkomen. Dat is goed en daar verheug ik me nu al op. Maar mag ik mijn toespraak afsluiten om u uit te nodigen om vanavond nog een tijdje onze gast te blijven en samen een toast uit te brengen op dit pas begonnen jaar en de toekomst van onze gemeente.

Ik dank u voor uw aandacht, het ga u goed!

J.A.M.L. Houben
Burgemeester
Mutatiedatum 07/01/2008