Gemeente Enschede

Brandweer Enschede werkt hard aan veiligheid

Afgelopen jaar is Brandweer Enschede 2.119 keer door de Meldkamer Twente gealarmeerd voor een brand of hulpverlening, een stijging van ongeveer 11% ten opzicht van het jaar 2006.

Ongeveer zes keer per dag ging Brandweer Enschede vorig jaar de straat op om de burger te helpen. In 24% van het aantal meldingen was er sprake van brand en in 30% van hulpverlening: van verkeersongevallen, aardgaslekkages, stormschade tot liftopsluitingen. Enschede telde ruim 100 woningbranden. Opmerkelijk waren de redding van het hondje Dusty op 1 januari 2007, de zeer grote brand bij Star World (voormalige Diekmanhal), de storm in januari, de wolkbreuk in juni, de branden bij Jannink Wooneenheden en Profile Tyrecenter, de redding van een paard uit het moerasgebied Aamsveen en de drukke, mistige oudejaarsdag.

Automatische meldingen
Bijna 50% van het aantal meldingen in 2007 betrof een automatische melding, in totaal 1016 stuks. Dit is een daling van 10% ten opzichte van vorig jaar (1139 stuks). De beleidsregel TOOM (terugdringen ongewenste en onechte meldingen), waarmee de brandweer aan `veelplegers' boetes op kan leggen, heeft aan deze daling bijgedragen.

Meer dan alleen brand blussen
De Brandweer heeft in 2007 meer gedaan dan alleen incidenten bestrijden. Ook in 2007 zijn er honderden gebruiksvergunningen aan (bedrijfs)panden afgegeven en bestaande vergunningen (thematisch) gecontroleerd, zijn er tientallen bereikbaarheidskaarten, aanvalsplannen en rampbestrijdingsplannen gereed gekomen. Er is veel geoefend en getraind, ook in het buitenland. Tijdens de Brandpreventieweken in oktober 2007 stond de rookmelder centraal. De Brandweer heeft tijdens de campagneperiode meer dan 1000 rookmelders weggegeven. We zijn met "Meer Rood op Straat" diverse malen (soms dagelijks) in contact getreden met de burger en hebben met de uitrukploegen diverse panden in Enschede bezocht om een veiligheidsscan te maken.

Kortom Brandweer Enschede heeft ook in 2007 hard gewerkt aan veiligheid.

7 januari 2008