Ingezonden persbericht


Persbericht 22-12-07

Moderne helden? lezing door robert d. kaplan

Dinsdag 8 januari geeft Robert D. Kaplan een lezing bij Debatcentrum TUMULT in Utrecht. De lezing handelt over de positie die soldaten innemen tussen de politieke wens en publieke opinie. In zijn onlangs verschenen boek "Voorbij de grenzen van het Amerikaanse imperium. Mee op missie met de Amerikanen", laat hij zien hoe Amerikaanse soldaten hierover denken. Zijn er parallellen met Nederlandse militairen en kan humanitaire hulp in de toekomst alleen door militairen worden gebracht? Na de lezing van Kaplan modereert de Groene journalist Joeri Boom het gesprek tussen Kaplan, overige gasten en het publiek.

Sinds het einde van de Koude Oorlog is in veel landen de dienstplicht afgeschaft. De gewone burger weet vaak niet meer wat het betekent om onder de wapenen te zijn. In Nederland maakt Defensie reclame voor het leger door het helpen van burgers in andere landen centraal te stellen. En ook al neemt militair-civiele samenwerking toe, een soldaat blijft een soldaat; iemand die is getraind en uitgerust om een vijand te verslaan. Politici willen dat uitgezonden militairen de hearts and minds van de bevolking winnen en dat ze een diplomatiek verlengstuk zijn. Militairen moeten aan ontwikkelingssamenwerking doen en professioneel blijven opereren als ze dagenlang onder vuur liggen. Dat lukt niet altijd. Op zo'n moment treden er op het thuisfront emotionele reacties op. Los van de vraag of hun aanwezigheid in het buitenland een legitieme basis heeft, klinkt al snel de roep om 'de jongens' terug naar huis te halen.

Hoe reageren soldaten op deze positie tussen onvervulde verlangens van de politici en aanvankelijke onverschilligheid van de burgers? Zijn er parallellen met de gevoelens van Nederlandse militairen? Zijn politici altijd oneerlijk als ze troepen uitzenden? Welk doel dient dat winnen van de hearts and minds en wat is de rol van de media? Daarover gaat het vanavond.

Robert Kaplan is één van de bekendste en meest invloedrijke Amerikaanse journalisten van deze tijd. Hij is vaste correspondent van 'The Atlantic Monthly' en auteur van onder andere 'Balkanschimmen', 'Soldaten van God' en 'Oostwaarts'. Hij treed op als consultant voor het Amerikaanse leger, de luchtmacht en de marine en geeft lezingen voor de FBI, de CIA en het Pentagon.

Mede mogelijk gemaakt door NCDO

Dinsdag 8 januari, 20.00 - 21.30 (zaal open vanaf 19.00 uur). TUMULT, Domplein 5, Utrecht. Entree: E 7,50/ E 5 (CJP/Upas). Reserveren en meer informatie: www.tumultdebat.nl/ info@tumultdebat.nl.


- einde persbericht -