Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

AMSTEL BOTEL MAAKT OVERSTEEK IJ

Het 170 kamers tellende hotelschip Amstel Botel*** zal haar ligplaats aan de Oosterdokskade bij het Centraal Station in Amsterdam verlaten en koers zetten naar de noordkant van het IJ. Een gebied dat zich in hoog tempo ontwikkelt tot een modern, levendig centrum voor wonen, werken en recrëeren.

Op 8 januari 2008 gaan de trossen los en vaart het Amstel Botel eerst naar het onderhoudsdok. Uiterlijk op 22 januari meert het schip af aan de NDSM-pier 3 tegen over het Centraal Station in Amsterdam-Noord en gaat de loopplank uit voor de gasten.

De stedebouwkundige metamorfose van het Oosterdok liet geen plaats meer voor het hotelschip. In overleg met de gemeente werd de nieuwe plek gevonden. Manager Martin Been: "Natuurlijk is het jammer dat we niet konden blijven liggen op zo'n korte loopafstand van het Centraal Station en het hart van de stad. Maar de nieuwe ligplaats biedt ook enorme voordelen en kansen. Ons hotel is vanaf de Ring A10 echt snel te bereiken, touringcars en auto's kunnen er gratis parkeren, en groepen kunnen er direct aan boord gaan van een rondvaartboot." "Bovendien", zo vult zijn collega-manager Henk Kwaad aan, "ondergaat het gebied nu een belangrijke facelift die zorgt voor een aantrekkelijke omgeving om te verblijven."

Amsterdam-Noord hip, hot en trendy

De IJ-oever raakte hier in de tweede helft van de vorige eeuw na de sluiting van de grote scheepswerven in verval. Wel werd het een inspirerende plek voor kunstenaars en vormde het meer en meer het decor voor festivals en theatervoorstellingen. Die artistieke inslag blijft gelukkig behouden bij de grootschalige herinrichting met woon- en werktuimte die nu plaatsvindt. Dat uit zich ondermeer in de vestiging van creatieve bedrijven als MTV, design-, communicatie- en reklamebureaus, en aantrekkelijke restaurants als IJ-Kantine en Onassis en het voormalige opleidingsschip de Pollux, dat is omgebouw tot grand café, restaurant en verggaderruimte.

Gratis pont en bus shuttle met Centraal Station
"Onze gasten zijn in amper 10 minuten in de binnenstad ", vertelt Martin Been. "Pal naast ons hotel vaart van 's morgensvroeg tot middernacht de GVB veerpont heen en weer naar het Centraal Station. Dat is dus meteen een gratis rondvaart je over het IJ! En 's nachts zorgen wij zelf met een bus shuttle elk half uur voor een snelle verbinding via de IJ-tunnel." Na een dag lang rondkijken en stappen in de stad of een werkdag vol afspraken, komt de toerist of zakenbezoeker weer tot rust aan boord van het Amstel Botel. Het uitzicht over het water op de historische skyline van de binnenstad is er dag en nacht fascinerend.


---