Arcadis NV

Amersfoort, 7 januari 2008 "Morgen aan de slag, A4-Zuid is de oplossing voor de files."

Op 28 november 2007 heeft ARCADIS tijdens een pitsstop-bijeenkomst haar resultaten van de private marktverkenning PMZ aangeboden aan minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat en de projectdirectie PMZ.

De minister kon tijdens de bijeenkomst helaas zelf niet aanwezig zijn, maar uit de aanwezigheid van ruim 150 mensen uit met name bestuurlijke kringen (gemeenten, waterschappen en ministeries) is gebleken dat er grote belangstelling is voor deze transportas tussen twee wereldhavens.

Tijdens de bijeenkomst hebben zeven private partijen waaronder ARCADIS hun visie gegeven op het verbeteren van de leefbaarheid en de doorstroming op de A4 tussen Rotterdam en de grens, zonder aanvullende publieke financiering.

Kern van de visie van ARCADIS Hanteer een integrale aanpak waarbij de A4 niet wordt gezien als een weg, maar als een verbindende schakel tussen wonen, werken en recreëren. Denk en werk hierbij met een netwerk van A4, A16, A17, A29, A58 en A59. Maak hierbij van de A4 een transportas, met een aparte doelgroepstrook voor het vrachtverkeer om de doorstroming tussen de wereldhavens te verbeteren. Creëer naast de A4 voldoende groene ruimte voor tijdelijke (duurzame) ontwikkelingen, verbeteren van de leefbaarheid en om flexibiliteit richting de toekomst te bieden.

ARCADIS heeft een korte film laten maken waarin we geïnteresseerden een overall beeld geven van onze visie op het realiseren van een toekomstvaste oplossing, die mobiliteit, milieu, ruimte, wonen en werken met elkaar verbindt. Tevens geven zij in het filmpje aan op welke wijze het bestuurlijke vervolgtraject en de aanbestedingsprocedure ingestoken kunnen worden. Een vereenvoudigde versie van het filmpje is via onderstaande contactpersoon verkrijgbaar. Tevens kunt u hier het complete rapport downloaden of hier voor een snelle verkenning onze management samenvatting.

Mening publieke partijen Een aantal publieke partijen heeft vervolgens haar ambities met de aanwezigen gedeeld en de intentie tot het ondernemen van vervolgstappen bekrachtigd in een intentieverklaring. Bovenstaande titel, een citaat van Christel Mourik, wethouder van gemeente Spijkenisse en woordvoerder namens de Stadsregio Rotterdam, geeft aan hoe urgent de problemen rond Rotterdam zijn. De Hoeksche Waard, waar de A4 straks doorheen gaat lopen, heeft aangegeven eveneens achter de A4 te staan, maar dan wel met een goede landschappelijke inpassing.

Vervolgtraject PMZ Projectdirectie PMZ, de betrokken rijkspartijen, provinciale, regionale en lokale overheden gaan nu afwegen of de verkenningsfase is afgesloten en of er een vervolgtraject gestart zal worden. In het eerste en tweede kwartaal van 2008 zal deze afweging gemaakt worden en zal er door de ministers een go/no go besluit genomen worden over een voor te bereiden marktuitvraag met betrekking tot de A4-Zuid. De daadwerkelijk marktuitvraag wordt dan vierde kwartaal 2008 verwacht, waarbij het besluit tot gunning een jaar later wordt verwacht.

Voor vragen of reacties kunt u contact opnemen met Sophie Plantinga, telefoonnummer 033 477 1403, e-mail s.plantinga@arcadis.nl

Sophie Plantinga