BredeSchool redt Actief4Kids

dinsdag 08 januari 2008

De plannen voor kinderopvang bij verenigingen kon niet doorgaan, omdat de wet daartoe volgens de gemeente Veghel geen ruimte bood. Dankzij het concept BredeSchool kan Actief4Kids toch verder.

De gemeente Veghel vond het initiatief van Actief4Kids in principe lovenswaardig, maar constateerde dat de Wet op de Kinderopvang opvang bij verenigingen verhinderde. Na het stellen van Kamervragen aan staatssecretaris Sharon Dijksma (OCW) zijn er inmiddels richtlijnen gekomen. Actief4Kids ziet nu mogelijkheden haar plannen te realiseren via het concept van de Brede School.

Binnen de BredeSchool is ruimte voor naschoolse opvang, in samenwerking met verenigingen. Judoles, muziekles, er zijn tal van mogelijkheden. "Ouders vangen de kinderen bij toerbeurt op, twee dagendelen per schooljaar, de docenten zijn professionals", aldus initiatiefnemer Gerald Kristen, directeur van Actief4Kids. Nu er heldere regelgeving is en de GGD de taak op zich heeft genomen toe te zien op de kwaliteit en de toepassing van de geboden opvang, lijken de problemen opgelost. Volgens Actief4Kids heeft Veghel nog steeds problemen, maar omarmen andere Brabantse gemeenten, zoals Bernheze, Gemert-Bakel en Uden, het 'Toppie'-programma van de organisatie, dat in andere delen van het land goed aanslaat.

Betaalbaarheid
Het Rijk heeft volgens Kristen subsidies vrijgemaakt waardoor de opvang volgens het 'Brabantse model' betaalbaar blijft. "De opzet is dat ouders een oudervereniging opzetten als overkoepeling. Zij krijgen ook de subsidie en betalen van daaruit onze diensten. Actief4Kids ondersteunt hen door de diverse verenigingen te contracteren. We vervullen een netwerkfunctie en nemen het organisatorische gedeelte voor onze rekening. De voordelen zijn volgens Kristen legio. "De ouders zijn direct betrokken, de kosten zijn laag. Overgewicht bij jonge kinderen wordt tegengegaan door de sportactiviteiten en noch de scholen, noch de gemeenten hebben kosten. Ook trek je jongeren die nu zwerven de opvang binnen."