CZ gaat over op andere beloning apothekers

08/01/2008 10:00



CZ Actief in Gezondheid



Zorgverzekeraar CZ gaat over op een ander systeem voor de beloning van apothekers. De eerste apotheker die er mee gaat proefdraaien is gevestigd in Den Haag. CZ gaat apotheker Sonja Keizers van Apotheek Pillen en Praten voortaan belonen voor periodieke gesprekken met patiënten. Nu krijgt een apotheek steeds een vaste beloning bij het afgeven van medicijnen, maar CZ en Pillen en Praten hebben een akkoord bereikt over een vergoeding voor apothekers die het medicijngebruik van patiënten geregeld kritisch tegen het licht houden. De apotheek heeft daarvoor de Pillencheck ontwikkeld.

De Pillencheck is bedoeld voor mensen die chronisch medicijnen slikken, veelal ouderen die onder behandeling zijn bij meerdere artsen. In het gesprek met de apotheker worden problemen aangepakt die verband houden met het veelvuldig slikken van medicijnen. De Pillencheck moet leiden tot een beter en bewuster gebruik van medicijnen.

De Pillencheck is gemaakt naar voorbeeld van de Medication Review uit Engeland. De apotheek heeft samen met het Wetenschappelijk Instituut van Nederlandse Apotheken (WINAP) deze zorgactiviteit naar Nederland gehaald. Bij een proef onder klanten van de apotheek bleek de Pillencheck succesvol.

Haagse medicijngebruikers van vijftig jaar en ouder met een CZ-polis krijgen binnenkort een uitnodiging om gratis gebruik te maken van de Pillencheck. CZ betaalt de apotheker per adviesgesprek een vergoeding. In ruil hiervoor ontvangt CZ een korting op het tarief voor het afleveren van medicijnen.

Apotheker Sonja Keizers is met haar Pillencheck de eerste apotheker van Nederland die door een zorgverzekeraar beloond wordt voor de geleverde inspanningen als zorgverlener in plaats van als medicijnverstrekker. CZ-voorman Mike Leers bezoekt op 11 januari de Haagse apotheek om de samenwerking tussen CZ en Pillen en Praten officieel te bezegelen. Hij reikt dan de 'Er zit handel in betere zorg'-megapil uit. Zorgverzekeraar CZ is met 3,3 miljoen verzekerden een van de grootste zorgverzekeraars van Nederland.


------------------------------------------------





http://www.cz.nl