Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


08.01.2008

Nieuw besluit en regeling voor dierlijke bijproducten

De voorschriften m.b.t. categorie 1- en 2-materiaal zoals ze zijn opgenomen in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren treden met ingang van 1 januari 2008 in werking.

De Wet van 11 mei 2007, houdende wijziging van de voorschriften inzake niet voor menselijke consumptie bestemde dierlijke bijproducten, integreert de voorschriften betrekking hebbend op categorie 1- en 2-materiaal in genoemde Gezondheids- en welzijnswet voor dieren, onder gelijktijdige intrekking van de Destructiewet. Inwerkingtreding van dit besluit was echter tot nader order uitgesteld. Nu is bij Koninklijk Besluit bepaald dat de wijziging op 1 januari a.s. in werking treedt. Per deze datum houdt de Destructiewet dus op te bestaan.

Klik hier voor de volledige tekst van genoemde wijzigingswet.

Besluit en regeling dierlijke bijproducten Om lacunes in de wetgeving te voorkomen door het wegvallen van de Destructiewet en het daarop gebaseerde Destructiebesluit is tevens afgekondigd het Besluit dierlijke bijproducten (5 pagina's). Dit Koninklijk Besluit vervangt het Destructiebesluit - dat met dit besluit dan ook wordt ingetrokken - alsmede bepaalde voorschriften uit de Destructiewet zonder dat er overigens sprake is van inhoudelijke wijzigingen. In de meeste gevallen gaat het om verwijzingen die voortaan de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren betreffen. Het Besluit dierlijke bijproducten treedt eveneens op 1 januari 2008 in werking.

De nieuwe Regeling dierlijke bijproducten 2008 vervangt de Regeling dierlijke bijproducten, eveneens grotendeels een technische exercitie. Inhoudelijk zijn geen wezenlijke wijzigingen in de voorschriften aangebracht. Ook deze nieuwe regeling treedt op 1 januari 2008 in werking.