Gemeente Andijk


* Nieuwjaarstoespraak Astrid Streumer

Nieuwjaarstoespraak Astrid Streumer

08 jan 2008
Lees hier de nieuwjaarstoespraak van burgemeester Astrid Streumer, die zij gisteren tijdens de nieuwjaarsreceptie hield. Dames en heren.

Welkom en namens het college, onze raad en de medewerkers wens ik u graag een mooi en gezond 2008. Alle goeds voor de mensen dicht om u heen. Voor Andijk een nieuw topjaar. Ik hoop dat 2008 u brengt wat u er van verwacht, en misschien wel waar u van droomt. Als wij daar als gemeente iets aan kunnen bijdragen, gaan we dat graag voor u proberen.

Ik ben blij dat u hier vanavond bent. U hebt gevonden dat u er vanavond in Andijk bij moet zijn en de meeste van u zijn ook het jaar door werkelijk betrokken bij Andijk. Samen met u, wil ik graag een paar van de wensen doornemen die we als gemeente voor 2008 hebben. Ik denk dat we samen met u die wensen of doelen moeten kunnen bereiken.

Ik wens u als eerste een fantastische fusie.

2008 wordt voor Andijk een bijzonder jaar. De gemeenteraden van Medemblik, Wervershoof en Andijk hebben de intentie uitgesproken een fusie aan te gaan en willen dat per 1 januari 2010 gerealiseerd hebben. Vanavond besluit Medemblik als laatste van de drie gemeenten over het plan van aanpak en dan kan het traject werkelijk van start. Wij zijn nu een leuke kleine en zelfstandige gemeente. Het zal voor iedereen duidelijk zijn dat je dat misschien nog een aantal jaren kunt volhouden. Op de langere termijn, is, om werkelijk kwaliteit te leveren, een grotere gemeente toch een veel betere basis. Andijk zet nu samen met Medemblik en Wervershoof een nieuwe toekomst in, met als doel dat de drie gemeenten toegroeien naar één echte groene Westfriese gemeente. Andijk zal in dit proces inzetten op een toekomst die recht doet aan wat Andijk was en is. Een fusie is geen wondermiddel, we helpen het kleine Andijk ook niet aan een snelle oplossing. Andijk zal serieus gesprekspartner zijn en de identiteit van Andijk voor het voetlicht brengen. Wij zetten de fusie in vanuit de kracht die Andijk heeft.

Afgelopen zomer hebben we met een heel aantal verenigingen, ondernemers, organisaties, de buurgemeenten en de Raad gekeken naar waar we in Andijk sterk zijn, waar onze mindere punten zitten en naar wat we voor de toekomst van belang vinden. Heel bijzondere avonden. De kracht van het verenigingsleven, het ondernemersschap. De groene omgeving, speciale voorzieningen en de service dicht bij huis spreekt Andijkers enorm aan en raakt mensen echt. Dat geeft ook onze Raad een extra verantwoordelijkheid. Zij hebben het komende jaar de voorbereiding van de fusie en daarmee de toekomst van Andijk in handen. Dat vraagt zorgvuldigheid en speciale kracht. Ik heb er alle vertrouwen in.

Ik wens u een jaar zonder geweld.

Ik neem u niet mee langs de hotlines in het wereldnieuws, ik ga u niet vertellen over millennium doelstellingen of over het akkoord van Schokland. Ik vind niet dat ik de eerst aangewezene ben om daarover een mening te geven. Ik denk dat er anderen zijn die daar veel beter in thuis zijn maar ik hoop wel dat die mensen alle gelegenheden aan zullen grijpen om geweld waar ook ter wereld te voorkomen. Maar we blijven wel in gesprek over het geweld in onze eigen omgeving. Overlast, Vandalisme, Zinlood Geweld en Huiselijk Geweld zijn ook in Andijk aan de orde van de dag. Ook hier worden mensen zonder aanwijsbare reden in elkaar geslagen. Het aantal spiegels dat vorig jaar van auto's is gesloopt loopt in de honderden. Onze bushokjes ondergaan één keer in de paar weken een metamorfose, lantaarnpalen en verkeersborden kennen soms heel bijzondere vormen en brandstichting en geweldpleging komen ook hier heel geregeld voor.

Maar we kennen ook een kleine groep jongeren die echt grenzen overgaat. Groepen hangjongeren die de omgeving tot last zijn De afgelopen maanden is een groot aantal jongeren in Andijk door de politie aangehouden, voor verhoor meegenomen en jammer genoeg is een gedeelte van de jongeren ook voorgeleid. Veel zaken zijn met deze acties tot oplossing gekomen en veel aangiftes kunnen na nu worden afgehandeld. Ouders hebben geschokt gereageerd, soms wisten zij van niets of waren maar voor een gedeelte op de hoogte zijn wat hun kinderen aan fratsen uithalen. Jeugdzorg, de Brijderstichting; alles wordt nu gedaan om de ouders en hun kinderen zo goed mogelijk te ondersteunen en te begeleiden. Ze zijn er echt, de groepjes jongeren die bij verhoor aangeven slechts één keer geschopt te hebben en daarmee menen dat het heus meevalt. Het lijkt wel of we langzaam maar zeker verder toestaan dat geweld onderdeel uitmaakt van de samenleving. Geweld valt nooit mee en het blijft ook na deze speciale actie altijd de moeite waard om in te grijpen en te melden.

Ook als het gaat om geweld in huiselijke kring. Dat ligt vaak moeilijker en emotioneler en is lastiger aan te pakken. Al die jongeren hebben een vader een moeder, een buurvrouw, een leraar op school of wie dan ook en die kunnen jongeren aanspreken. Kunnen wijzen op consequenties of kunnen melden wat ze tegenkomen Ik zal ook komend jaar geen gelegenheid voorbij laten gaan om u er op te ijzen dat iedereen echt iedereen kan proberen daar iets aan te doen. Ik geef ze nog een keer de telefoonnummers van het steunpunt

Politie 0900 - 8844 / Meld misdaad anoniem 0800 7000 / Steunpunt Huiselijk Geweld Hoorn 0229 - 297 364 of Onder "Nu is het genoeg" 0900 1262626

Ik wens u heel leuke jongeren.

De regio West Friesland heeft met minister ter Horst een convenant afgesloten. Een nieuwe, veel steviger aanpak als het gaat om jongeren, om alcohol, drugs en suïcide.
47% van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar is zwaar aan de alcohol. West Friesland is in Europa voor de alcohol koploper. En 75 % van de ouders geeft aan op de hoogte te zijn van het gebruik van hun kinderen. Jammer genoeg kijken zij veelal toe hoe hun kinderen helemaal los gaan in de alcohol. Het kan toch niet zo zijn dat die ouders pas opschrikken en actie gaan ondernemen als zij hun kinderen in coma in het ziekenhuis aantreffen. Of pas gaan ingrijpen als zoon of dochterlief van het politiebureau moet worden gehaald. Kinderen vanaf groep zeven jaar worden al geïnformeerd over drugs en alle gevaren. Eén op de zes jongeren overweegt serieus om zelfmoord te plegen. Dat zijn er minstens vier in iedere klas. Dit moet te keren zijn.

In het komende jaar gaan we de sluitingstijden aanpassen, zorgen dat er door kinderen onder de 16 jaar alleen nog thuis gedronken kan worden. En ik weet het bijna zeker, als ouders gaan we ook dat niet meer goed vinden. Alcohol niet meer zomaar vrij te verkrijgen bij de supermarkt. In de sportkantines, als er jongeren aanwezig zijn, gewoon even niet. De burgemeesters in West Friesland proberen het voortouw te nemen. Als de mogelijkheden die we hebben niet voldoende zijn, dan verzinnen we nieuwe. We gaan er alles aan doen om het alcoholgebruik stevig terug te dringen. Het werd van een kleine brand tot uitslaande brand en we gaan nu echt blussen.

Daarnaast kijken we samen met jongeren naar alternatieven want we hebben ook heel fantastische jongeren in Andijk. Bedenk eens de jongeren bij de sportverenigingen, bij de toneelverenigingen en op de scholen. We denken na over leuke frisfeesten in West Friesland, hebben heel veel inschrijvingen voor de nieuwe gabberweek in Andijk en komende zomer zitten honderden jongeren weer vooraan bij de avond van Andijk. En de kleintjes hebben we afgelopen week aan het werk gezien voor de kerstboomverbranding. Kleine ondernemers met soms wel vijf kerstbomen achter hun fietsjes. Beetje teleurgesteld omdat een groot aantal kinderen liever geld dan lootjes had gekregen. Daar gaan we voor volgend jaar opnieuw naar kijken. Allemaal jongeren waar helemaal niets mis mee is en waar we nog fantastische jaren mee gaan beleven.

Ik wens u ook een fantastisch vakantiepark

Ons vakantiepark is het afgelopen jaar veelvuldig in het nieuws geweest. In maart vorig jaar woedde er een afschuwelijke brand in één van de houten bungalows op het Grootslag. Alles in de brandveiligheid was in orde en toch konden we vreselijk genoeg niet voorkomen dat twee mensen om het leven kwamen. De discussie over de toekomst van het vakantiepark is toen wel in een stroomversnelling gekomen. De handhaving is voortvarend in de hand genomen. De leden van het vakantiepark hebben het bestuur nu de opdracht gegeven de handhaving van de recreatieve functie van het park voortvarend op te pakken. En dat gebeurt nu werkelijk.

Het vakantiepark was de afgelopen kerst voor het eerst sinds tien jaar weer helemaal volgeboekt en het komende jaar staat in het teken van het opknappen van de 200 houten bungalows. Een nieuwe verhuurorganisatie, medewerkers die weer vertrouwen krijgen in de toekomst en de vaste overtuiging dat een aantrekkelijk vakantiepark echt waarheid gaat worden. Voor de Poolse werknemers die nu hun onderkomen verliezen zijn we in de regio in gesprek over alternatieve huisvesting. Samen met de Ondernemersvereniging Andijk kijken we voor Andijk naar wat er naast de huisvestingsunits op de bedrijven zelf te doen is voor de werknemers. De buitenlandse werknemers zijn al lang niet meer weg te denken uit de Andijker bedrijven. Het komende jaar streven we naar een goede huisvestingsmogelijkheid.

En paar korte wensen

Ik wens de medewerkers van Andijk een fantastische periode tot aan de fusie, dat de fusie ook een kans blijkt te zijn, Ik wens burgemeester Henk Eggermondt sterkte in zijn herstelperiode en alle goeds voor de periode daarna.
Ik wens de organisatoren van Dijkpop alle succes bij de voorbereidingen van de 25e editie van Dijkpop komende zomer. Ik wens de ijsvereniging een jaar waarin we de heel geregeld op de ijsbaan te vinden zijn.
Ik wens alle ondernemers een winstrijk jaar. Een Andijks ondernemersklimaat dat ook in de toekomst subtropisch is Ik wens onze verenigingen en organisaties de vrijwilligers die ze verdienen en hoop maar dat het bijna allemaal kandidaten zijn voor de hoofdprijs van vrijwilliger van het jaar.
Ik wens de bouwontwikkelaars dat ze dit jaar werkelijk Andijks gaan bouwen en heet de nieuwe bewoners alvast welkom Ik wens Nico Harteveld een leuke tijd in Andijk en hoop maar dat hij voor Andijk stevig kan scoren.
Ik wens de gereformeerde kerk weer heel veel succes bij de restauratie en hun acties en moet u nog vertellen dat u vanavond de wijn van de kerk drinkt.
Ik wens het Andijker Havenkoor vanavond alle succes en ik hoop hen en u het komend jaar nog heel vaak te zien maar zie u in ieder geval volgend jaar weer.

Gemeente Andijk | Middenweg 73 | 1619 ZG | info@andijk.nl | www.andijk.nl |