Politie Haaglanden

Onderzoeksoffensief na autobranden leidt tot meer aanhoudingen

Haaglanden, 08-01-2008

Onderzoeksoffensief na autobranden leidt tot meer aanhoudingen Den Haag, 8 januari - Het grootscheepse onderzoek dat Politie Haaglanden begon naar aanleiding van het hoge aantal autobranden in de nieuwjaarsnacht, heeft zijn eerste vruchten afgeworpen. Naast de zeven aanhoudingen in de nacht zelf verrichtte de politie de afgelopen dagen nog eens zeven aanhoudingen (jongens van 12-16 jaar uit Den Haag). Drie van hen hebben gisteren al terecht gestaan op een supersnelrechtzitting. Twee anderen zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris die hun voorlopige hechtenis heeft geschorst. Zij blijven verdachte en zullen zich op 18 februari zich voor de rechter moeten verantwoorden. Een zesde jongen wordt vandaag voorgeleid. De zevende is na verhoor in afwachting van het verdere onderzoek op vrije voeten gesteld.

Tijdens de jaarwisseling gingen in de gemeente Den Haag 109 autos in vlammen op. In de omliggende gemeenten waren dat er nog eens 19. De politie hield tijdens de nacht zeven verdachten aan en begon direct een grootscheeps onderzoek om meer verdachten op te kunnen sporen. In de zwaarst getroffen wijken de Schilderswijk, Transvaal en het centrum van Den Haag- deelden agenten flyers uit, waarin getuigen werden opgeroepen zich te melden. Daarnaast organiseerde Bureau Hoefkade samen de buurtvaders, buurtpanel Al Hadaf, de brandweer en gemeente een buurtbijeenkomst, die door vele tientallen bewoners bezocht werd.

Omdat de getuigenoproep bruikbare informatie opleverde, breidt de politie deze week haar offensief uit. Zo zullen vanaf vandaag op zes radiozenders in de regio Haaglanden (Radio West, Den Haag FM, funX Den Haag, Radio Haagstad, Radio Eekta en Midvliet FM) spotjes te horen zijn, waarin de politie opnieuw mensen oproept zich te melden als ze informatie hebben over de brandstichters. Ook besteden de opsporingsprogrammas Opsporing Verzocht (dinsdag 9 januari om 21.50 uur op Nederland 1) en Team West (woensdag 10 januari om 17.30 uur op TV West) aandacht aan de autobranden. Daarnaast gaat de politie de flyeractie uitbreiden over de hele stad en zijn er ook folders gedrukt in het Turks, Arabisch en Engels. Ten slotte worden er billboards geplaatst in het Transvaalkwartier. Bureau Loosduinen zet ook sms-alert in als opsporingsmiddel.

De politie is niet alleen op zoek naar mensen die meer kunnen vertéllen over de autobranden, maar ook naar personen die er fotos of filmpjes van hebben gemaakt. Daarop kan belangrijke informatie staan. De beelden worden nog onderzocht.

De getuigenoproep op de flyers is ook terug te lezen op www.politie.nl/haaglanden. Op deze site staat ook een overzicht van de locaties waar de autobranden hebben gewoed.