Stichting Natuur en Milieu

Accijns op benzine hoeft niet omlaag 7 januari 2008 - 'Een accijnsverlaging op benzine druist in tegen het principe van de vervuiler betaalt.' Dat zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Stichting Natuur en Milieu. Zij reageert hiermee op de oproep van een aantal belangenorganisaties en politieke partijen aan de regering om de accijns op benzine te verlagen.

Een verlaging van de accijns zet geen rem op de vervuiling door auto's, terwijl het toch de hoogste tijd is om deze vervuiling aan te pakken. Bijvoorbeeld door de aanschaf van schonere en zuinigere auto's te stimuleren via belastingmaatregelen en de gebruiker te laten betalen voor de werkelijk gereden kilometers. Dat scheelt veel automobilisten ook in de portemonnee.

Een hoge benzineprijs kan een deel van de automobilisten prikkelen tot een bewuster gebruik van de auto. De OV-fiets, het zakelijk treinabonnement, een mobiliteitsbudget in plaats van een lease-auto en de deelauto zijn in opmars. Afgelopen zomer werd bekend dat de markt voor deelauto's in een jaar tijd met 45% is gestegen.

De hoge olieprijs drukt ons met de neus op de feiten: onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Meer inzetten op schonere technologieën, zoals hybride auto's en auto's op waterstof, wordt door de hoge olieprijs ook economische noodzaak. 'Hoge olieprijs zet premie op duurzaamheid', zo vatte de Volkskrant dit vandaag samen in een commentaar.

Publicatiedatum: 07-01-2008