Gemeente Diemen


Nieuwjaarstoespraak burgemeester Koopmanschap

Gemeente en inwoners moeten samenwerken om Diemen "op de kaart" te zetten.
Maandag 7 januari 2008 vond de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur plaats. Onder het genot van een hapje en een drankje konden inwoners elkaar en het gemeentebestuur de beste wensen voor het nieuwe jaar overbrengen. Traditiegetrouw hield de burgmeester een toespraak waarin zij zowel terugblikte op het afgelopen jaar als vooruit keek naar het nieuwe jaar.
De volledige tekst van de toespraak kunt u hier nalezen:

Dames en heren, hartelijk welkom op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Diemen.

Ik wens U en Uw naasten namens het gemeentebestuur een gelukkig, gezond en energiek 2008. En ik hoop dat 2008 U brengt waarvan U niet had durven dromen.

Het jaar 2008 is schijnbaar rustig gestart, maar toch is er in het nieuwe jaar twee maal zoveel schade aangericht dan vorig jaar met oud en nieuw. Er zijn papierbakken, verkeersborden, zandbakken en speelplaatsen vernield. Ook twee abri´s en enkele brievenbussen zijn beschadigd. Met een totale schade van rond de 20.000 euro betekent dat dat we ons moeten gaan beraden op passende maatregelen. Overigens heb ik begrepen dat Diemen geen uitzondering is.

Ik zal niet heel lang bij 2007 stil staan, maar een paar zaken mogen niet onvermeld blijven.
We hebben het 25ste Diemerfestijn gevierd, er is een nieuwe website gelanceerd en de Brandweer Diemen is per 1 januari 2008, de regionale brandweer Amsterdam Amstelland geworden. Dat betekent overigens voor de brandweerzorg voorlopig geen verandering. Het zal betekenen dat de samenwerking regionaal verbeterd wordt en dat oefening, opleiding en training beter op elkaar worden afgestemd.
U blijft, als het nodig, is 112 bellen en krijgt de nodige zorg. In 2007 waren er 47 mensen die in Diemen gekozen hebben Nederlander te worden, ze zijn genaturaliseerd en kwamen uit de meest uiteenlopende landen in Afrika, Oost-Europa, Zuid Amerika en Azië. Zij hebben Diemen leren kennen vanuit een totaal andere wereld.
Voor hen is Diemen wonen, leren, werken en je een plaats in de gemeenschap veroveren.

Maar wat is Diemen voor U, voor ons?

Diemen is een gemeente met 24.000 inwoners, prettig om te wonen en te leven, goed bereikbaar via de weg, het spoor en bus,tram en metro. Diemen profiteert mee van de rijke cultuur van haar buur Amsterdam en biedt rust en ruimte. Diemen bestaat voor 1/3 van het grondgebied uit groen en heeft veel fiets- en wandel- en vaarmogelijkheden. Wist U trouwens dat Diemen vroeger aan zee lag? Diemen heeft historische panden als De Hoop, de Oude Smidse, Oud Diemen, de Joodse Begraafplaats, de Zeehoeve en Fort Diemerdam. Ook is Diemen rijk aan bedrijven, grote internationale en een groot aantal nationale. Er zijn zo´n 1800 bedrijven met een kleine 20.000 arbeidsplaatsen. Jammer echter dat slechts 10% van hun werknemers uit Diemen komt. Ook is er in Diemen nog ruimte voor nieuwe vestigingen. Diemen heeft als nieuwe aanwinst de Prinses, Diemerburgh en Wilhelminastaete met bijna een nieuwe bibliotheek en er wordt dit jaar gestart met de uitbreiding van het Winkelcentrum Diemerplein. In het tweede kwartaal zal de eerste paal voor de Sniep de grond in gaan en start de bouw van de eerste fase van 180 woningen. Naast al deze tastbare zaken kent Diemen een rijk verenigingsleven. Waaronder veel zangkoren, muziekverenigingen, bridge- en klaverjasclubs, veel en diverse sportverenigingen en een toneel- en een operettevereniging. Ook niet te vergeten de postzegelvereniging, de duivensportvereniging, de ouderenorganisaties en de Scouting, maar ook Amnesty, de Wereldwinkel en natuur- en milieuorganisaties en de Historische Kring zijn van grote waarde voor Diemen. Ik heb vast niet alle organisaties aangestipt, maar wil U laten zien hoe veelzijdig en rijk Diemen is. Menigeen zal niet weten dat dit allemaal in Diemen te doen is, mede omdat er zo weinig publiciteit over is. Diemen is de laatste tijd wel veel in beeld geweest in verband met de snelwegenproblematiek. Niet altijd even leuk, maar met als doel om voor de belangen van Diemen op te komen. Onze rol in de regio is een belangrijke, al was het maar omdat iedereen langs of over het grondgebied van Diemen heen moet en wil. Dat levert een positie op waarin we steeds opnieuw op onze tellen moeten passen en moeten laten zien hoe wij onze rol willen spelen en onze plaats willen invullen. Ook voor onze omgeving, de regio, de provincie en het rijk moet duidelijk zijn waar de belangen van Diemen liggen en hoe wij daar samen met anderen invulling aan willen geven. We werken constructief samen maar doen dat vanuit Diemens belang.
Immers, al die waardevolle zaken die ik zojuist genoemd heb, maken Diemen tot de gemeenschap die het is. Maken dat Diemen een aantrekkelijke plek is om deel van uit te maken. Echter ondanks al dit waardevolle heeft Diemen een saai en onduidelijk imago. Het is er niet spannend, avontuurlijk of mooi. Er zijn niet veel zichtbare kenmerken van Diemen. Diemen is onbekend, ook bij haar eigen inwoners.

Ook de gemeenteraad heeft aandacht gevraagd voor het imago van Diemen. Tijdens de begrotingsraad is er een motie aangenomen met de titel ¨Blij met Diemen¨ waarin besloten is een strategie te ontwikkelen om het imago te versterken en krachtig uit te dragen. Wat mij betreft beginnen we er vandaag mee. Een eerste stap is gezet met een moderne nieuwe website, die dit jaar uitgebreid wordt tot 50 digitale producten en met een Raads Informatie Systeem dat er voor zorgt dat U alle stukken van de raad, van agenda´s tot voorstellen, kunt lezen en downloaden.
Ook het wijkgericht werken is erop gericht U in de gelegenheid te stellen met de wijkcoördinator contact te zoeken en zaken die de buurt aangaan te bespreken. Korte lijnen, eenvoudige aanpak en snel handelen zijn hier de basis. We willen een moderne, energieke, naar buiten gerichte gemeente zijn die weet wat er speelt en actief kan inspelen op nieuwe ontwikkelingen.
Vanavond heb ik een aantal punten aangestipt die het beeld van Diemen mede kunnen maken. Alleen als we dit met elkaar bespreken en uitdragen kunnen we het imago van Diemen versterken.

De gemeente zal dit jaar starten met een aanpak die Diemen meer op de kaart zet.
Echter wij kunnen het niet alleen. Wij hebben Uw hulp daarbij nodig. Dus voel U vrij om via de website, per brief, telefoon ons van tips te voorzien. Ook hebben wij Uw hulp nodig als het gaat om het verspreiden van dat beeld over Diemen. Laat kennissen, vrienden en relaties weten wat Diemen te bieden heeft. De beste reclame is mond op mond reclame. ¨Hoort zegt het voort¨ is een beproefde methode die we allemaal kunnen hanteren.

De Diemenaren maken Diemen en U hoort daarbij.

Hoort zegt het voort en nogmaals een gelukkig 2008 gewenst.

Dank u wel.


---

Postadres:
Gemeente Diemen
Postbus 191
1110 AD
Diemen

Bezoekadres:
D.J. Den Hartoglaan 1
Tel.: (020) 314 46 44
Fax: (020) 314 46 35
E-mail: info@diemen.nl

---