GroenLinks

GroenLinks wil veilige OV-chipkaart, anders uitgifte stilleggen

8 januari 2008.

GroenLinks wil direct na het reces een spoeddebat met staatssecretaris Huizinga (Verkeer) over de grote beveiligingsrisicos van de OV-chipkaart. In Amsterdam en de Rijnmond, waar de kaart nu al als betaalmiddel gebruikt wordt, dreigt een groot probleem, waarvoor snel een oplossing moet komen. De bewindsvrouw moet duidelijk maken dat de kaart honderd procent veilig is, anders moet de uitgifte ervan worden stilgelegd.

Vandaag bleek dat Duitse hackers in staat zijn om de chip, die in de OV-chipkaart wordt gebruikt, te kraken. Het serieuze risico bestaat dat de OV-chipkaart hiermee feitelijk onbruikbaar is geworden. Op eenvoudige wijze zouden de gegevens die op de kaart staan gemanipuleerd kunnen worden. GroenLinks wil dat de chipkaart niet landelijk wordt ingevoerd voordat volstrekte helderheid bestaat over de beveiliging ervan. Ook moet er een oplossing komen voor de huidige gebruikers van de kaart in de regio Rijnmond en Amsterdam. GroenLinks wil van Huizinga weten of privégegevens nu al op straat kunnen liggen. Ook moet de Nederlandse Bank hierover advies uitbrengen. Alle andere wettelijke betaalmiddelen moeten al goedgekeurd zijn door de Nederlandse Bank. Als de staatssecretaris de beveiliging van de kaart niet kan garanderen dan zal de uitgifte van de kaart stilgelegd moeten worden. De vraag dringt zich dan ook op of het gebruik van de kaart in Amsterdam & Rotterdam ontraden moet word! en.

Het beveiligingslek is het zoveelste probleem bij de invoering van de OV-chipkaart. Eerder al pleitte GroenLinks voor het stilleggen van de landelijke invoering. Er zijn nog teveel technische mankementen, zoals blijkt uit de klachtensite www.ov-chipklacht.nl, die GroenLinks heeft ingesteld. In november jl. bleek dat heel veel reizigers met de OV-chipkaart meer voor het openbaar vervoer moeten gaan betalen. Ook zijn er problemen met de privacy en de hoge aanschafprijs. Staatssecretaris Huizinga wil vanaf april 2008 in de regio Rotterdam de strippenkaart schrappen als betaalmiddel. GroenLinks vindt dit erg onverstandig.

Wijnand Duyvendak