Gemeente Bolsward


Nieuws
08-01-08

Hanzedruk overhandigt Kopperprint

Kopper maandag.bmp

Maandag 8 januari 2008 is de Kopperprint door de heer Pieksma, directeur van Hanzedruk uit Bolsward aangeboden aan burgemeester Vroegindeweij.

De overhandiging vond plaats in het Stadhuis van Bolsward. Bij deze overhandiging waren ongeveer 30 ondernemers van grafische bedrijven uit de provincie Friesland aanwezig..

Voor de Kopperprint van 2008 heeft in opdracht van Hanzedruk mevrouw Ada Stel een schilderij gemaakt. Het schilderij is vervolgens op een kleurenprintsysteem van Hanzedruk gereproduceerd

Kopperprent

Foto: Thierry Kamminga

In de drukkerswereld wordt het eeuwenoude gebruik Koppermaandag nog steeds gevierd, de dag waarop drukkerijen in het verleden het nieuwe jaar vierden.

Oorspronkelijk was Koppermaandag een feestelijke dag voor de werknemers van drukkerijen en zetterijen. Ze maakten dan voor hun baas een prent waaruit hun vakmanschap bleek en ontvingen in ruil daarvoor wat geld, het zogenaamde koppergeld. Dat geld werd dezelfde dag verbrast door de bloemetjes flink buiten te zetten.

Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik, dat bijna verdwenen was, weer in ere hersteld. Steeds meer drukkers stuurden hun relaties weer een Kopperprint, om hun vakmanschap te laten zien.