Gemeente Den Haag

Nieuwe Riouwbrug in gebruik

Deze week is de nieuwe Riouwbrug in gebruikgenomen. Door deze nieuwe brug hebben scholieren en ander(brom)fietsverkeer een betere en veiligere verbinding met de Raamweg. Door de komst van de nieuwe fietsbrug is ook een eind gekomen aan de onveilige situatie voor de voetgangers op het voetpad langs de Koninginnegracht.

De Riouwbrug ligt in het verlengde van de Riouwstraat en sluit aan op de bestaande fietsbrug die parallel aan de Raamweg ligt. Het fietspad op de bestaande fietsbrug langs de Raamweg is tot aan de Riouwbrug een tweerichtingen fietspad geworden. Fietsers uit de Archipelbuurt en Willemspark kunnen nu sneller en eenvoudiger naar de overkant.

Voetgangers blijven gebruik maken van het huidige voetpad langs de Koninginnegracht. De situatie op het voetpad is verbeterd omdat de (brom)fietsers met de nieuwe Riouwbrug een goed alternatief hebben gekregen. Tegelijk met de aanleg van de brug is van de mogelijkheid gebruik gemaakt om de tramoversteek bij de halte van tram 9 te verbeteren. Tevens heeft HTM de halte verbreed en de schuilvoorziening uitgebreid zodat reizigers bij slecht weer beter beschut zijn.

In september 2007 zijn de werkzaamheden gestart en deze zijn nagenoeg afgerond. Met de aanleg van de Riouwbrug komt de gemeente tegemoet aan het burgerinitiatief van de bewonersorganisatie Archipelbuurt/Willemspark om scholieren uit deze wijk een veiligere oversteek naar de Raamweg te bieden. De bewonersorganisatie is ook betrokken geweest bij de totstandkoming van het ontwerp van de brug.