Provincie Noord-Holland

Datum

8-1-2008

Onderwerp

Provincie zet zich in voor laaggeletterden

Nieuwsredactie

Nederland telt ongeveer 1,5 miljoen volwassenen die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen. Deze mensen worden aangeduid als laaggeletterd. Het gaat om ongeveer 13 procent van de volwassen bevolking. De provincie Noord-Holland heeft 175.000 subsidie verstrekt aan drie projecten die laaggeletterdheid bestrijden.

Mensen die laaggeletterd zijn hebben moeite om volwaardig deel te nemen aan onze informatiemaatschappij. Omdat laag- en ongeletterdheid nauwelijks publiekelijk wordt besproken, denken veel mensen dat zij de enige zijn met het probleem. De provincie verstrekt subsidie aan drie projecten in Noord-Holland, waarbij bewustmaking , taboedoorbreking en werving van laaggeletterden centraal staat.
Project 1 Lees en Schrijf 2, Taal op de werkvloer Dit project is een multimedia-initiatief die bestaat uit een TV-serie van 12 afleveringen, een gratis werkboek, een website (www.leesenschrijf.nl) en een landelijke promotiecampagne. De televisieserie wordt op lokale / regionale zenders uitgezonden en richt zich op laaggeletterden die aan het arbeidsproces deelnemen, of die (opnieuw) een plekje op de arbeidsmarkt willen veroveren. De uitvoerder van dit project is Stichting Expertisecentrum ETV.nl. De provincie subsidieert één aflevering uit de serie (35.000), inclusief het ondersteunende materiaal (10.000).

Project 2 Van A tot Z betrokken in de Provincie Noord-Holland Dit project heeft als doel (ex-)laaggeletterden op te laten komen voor het verbeteren van de eigen situatie. Hier wordt provinciebreed (met uitzondering van regio Kennemerland) uitvoering aan gegeven; o.a. door nieuwe ambassadeurs (voormalig laaggeletterden) te werven en te trainen en de bestaande ambassadeursnetwerken te coachen. Ter stimulering van leesbevordering worden initiatieven ontwikkeld met plaatselijke bibliotheken zoals het realiseren van het Makkelijk Lezen-plein en voorleesbevordering in samenwerking met basisscholen en peuterspeelzalen.
De uitvoerder van dit project is het KAN (Kenniscentrum Alfabetisering Nederlandssprekenden), dat is gelieerd aan het ROC van Amsterdam. De provincie verleent een subsidie van 70.000.

Project 3 Aanval op de laaggeletterdheid
Doel van dit project is het bestrijden van achterstanden op het terrein van laaggeletterdheid in de regio Kennemerland. Een korte training maakt personeelfunctionarissen van bedrijven en instellingen attent op het bestaan van laaggeletterdheid en het herkennen ervan. Zij kunnen dan de rol van verwijzers vervullen. De gemeenten in deze regio gaan samen met bibliotheken, scholen, huisartsen, apothekers, opticiens, consultatiebureaus, werkgevers en andere betrokkenen de doelgroep laaggeletterden beter in beeld brengen en hen attenderen op scholingsmogelijkheden voor laaggeletterden.
De uitvoerder van dit project is de gemeente Haarlem namens de regios Midden-en Zuid-Kennemerland, in samenwerking met het ROC Nova College. De provincie verleent een subsidie van 60.000.