Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: Energie is politiek

08 jan 2008 | Energie is meer dan economie. Door de stijgende energiebehoefte in de wereld, zijn olie en gas inzet geworden van een groot geopolitiek spel. Om de Nederlandse belangen te behartigen, moet Nederland zowel Europees als op nationaal niveau inzetten op een effectief energiebeleid.
Olieveld in Kalingrad, Rusland
Olieveld in Kalingrad, Rusland
Foto: Martin Roemers/H.H.

Dat zei minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) maandagavond tijdens een debat over de toenemende schaarste aan grondstoffen in de wereld, georganiseerd door BNR Nieuwsradio en het Financieele Dagblad. Hij wees op de politisering van energie als gevolg van de toenemende internationale schaarste van olie en gas. Aangezien er wereldwijd slechts een beperkt aantal aanbieders is, hangt de energievoorziening van een land altijd af van andere landen, aldus de minister.

Nederland zal met een combinatie van duurzaamheid, marktwerking en diversificatie de energievoorziening in de toekomst zeker moeten stellen, aldus de minister. Hij ziet daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de Europese Unie.

`Alleen in Europees verband kunnen wij op voet van gelijkwaardigheid spreken en onderhandelen met grote spelers op de energiemarkt,' zei Verhagen. `De landen van de EU kunnen gezamenlijk veel effectiever een vuist maken dan lidstaten afzonderlijk, en tegelijkertijd voorkomen dat ze tegen elkaar worden uitgespeeld.'

Verhagen wil kernenergie als optie voor Nederland uit de la halen. `Ongeveer een zesde van de elektriciteit die we importeren wordt nu al opgewekt uit kernenergie. Dan is het hypocriet om niet naar de voordelen te kijken van kerncentrales in eigen land.' Kernenergie draagt bij aan de energiezekerheid en is in tegenstelling tot kolen een broeikasgassen-arme energiebron.

Ondanks de groeiende behoefte wil Nederland voorkomen dat er een wedloop ontstaat om energie en grondstoffen. Dat zou arme landen onevenredig hard treffen en op de lange termijn de marktwerking en de vrije wereldhandel ondermijnen.

Het grondstoffendebat is te bekijken op
http://www.fd.nl/nieuws/dossiers/multimedia/4662751/
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Opinie-artikel Verhagen en Van der Hoeven 'Energie is politiek' in Finanicieele Dagblad