ABVAKABO FNV: Spelen met werkdruk

08/01/2008 11:34



ABVAKABO FNV



Werkdruk is een issue dat bij veel werknemers speelt, merkt Abvakabo FNV. Het is meestal de reden voor langdurig verzuim door psychische klachten, maar zorgt ook voor verzuim door klachten aan rug, nek, schouders, en polsen. Na enige jaren van daling is de werkdruk in Nederland weer gestegen en zelfs hoger dan ooit, blijkt uit cijfers van Arbobalans. Eén op de drie werknemers klaagt over een te hoge werkdruk. Om het issue aan te pakken heeft Abvakabo FNV het spel 'spelen met werkdruk' ontwikkeld.

Werkdruk is geen spelletje, maar het spel kan een middel zijn om met elkaar over werkdruk in gesprek te gaan en te komen tot oplossingen om het binnen gezonde grenzen te houden' zegt Ingrid van der Wal, beleidsmedewerker bij de vakbond. Zij promoveert op het onderwerp werkdruk en heeft het spel ontwikkeld.

'Spelen met werkdruk' bestaat uit een speelbord en een set vragenkaartjes. Thema's zijn: Waar wordt werkdruk door veroorzaakt of beïnvloed? Welk dilemma kom je tegen in het werk? Welke opvattingen zijn er? Waar haal je voldoening uit? Wat kan je leidinggevende doen? Wat kan je zelf doen? De bedoeling is dat spelers hierover met elkaar in gesprek gaan en hun mening geven. Het spel kan eventueel onder begeleiding van neutrale spelleider gespeeld worden. Deze wordt via de vakbond opgeleid.

Van der Wal: 'Vrijwel alle werknemers hebben te maken met werkdruk. Dat is niet erg, als het maar niet uit de hand loopt. Het is ook een beladen thema. Niet alleen voor werknemers. Ook managers aarzelen om er over te beginnen uit angst dat er een beerput opengaat'. Het spel is voor hen een methode om werkdruk bespreekbaar te maken. Hierdoor kan de voldoening in en de kwaliteit van het werk verbeteren'. Abvakabo FNV heeft al 4000 spelaanvragen ontvangen en ruim 100 aanmeldingen voor spelleider.








ABVAKABO FNV