Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

DOSA

Strohalm voor probleemjongeren

De DOSA-regisseur is voor sommige jongeren een laatste strohalm. Die strohalm wordt in de regel graag gepakt, want door de inzet van de DOSA-regisseur krijgen jongeren die dreigen weg te zakken in de misère, weer de kans wat van hun leven te maken. DOSA staat voor Deelgemeentelijke Organisatie Sluitende Aanpak. Met andere woorden: DOSA bemiddelt en trekt vlot waar andere samenwerkende organisaties de hulpvraag voor probleemjongeren tot 23 jaar niet goed sluitend krijgen.

Denk hierbij aan werkloosheid, schoolverzuim, problemen met de opvoeding, alcohol- en drugsgebruik, overlastgevend gedrag, criminaliteit. Als niet op korte termijn en effectief ondersteuning wordt geboden, is het risico groot dat een jongere die thuis geen gehoor vindt en regelmatig spijbelt, verder afglijdt. Daar is uiteraard niemand bij gebaat. En de jongere zelf al helemaal niet.

Nieuwe DOSA-regisseur
De deelgemeente is blij met de DOSA-benadering. Willem van Breukelen is sinds 1 januari de nieuwe DOSA-regisseur in IJsselmonde. Hij werkte tot eind 2007 bij Politie Rijnmond als Jeugdcoördinator. Eerder werkte hij ondermeer bij de jeugd- en zedenpolitie. Willem van Breukelen is een doener die graag normen stelt als jongeren daarmee betere ontplooiingskansen kunnen krijgen. Hij zegt: De ambitie van de deelgemeente over het stellen van grenzen spreekt mij aan. Ik wil graag de jeugdproblematiek verder terugdringen. Willem van Breukelen wordt in zijn werk bijgestaan door DOSA-assistente Sandra Eijkenbroek.

Twee vliegen in één klap
Met dat terugdringen van de problemen slaat de deelgemeente twee vliegen in één klap: minder overlast voor de inwoners van IJsselmonde en een reikende hand voor jongens en meisjes die vastgelopen zijn. Beleidsmedewerker Theo van Dijk van de deelgemeente: Via de DOSA-regisseur heeft de deelgemeente direct zicht op de jongeren uit IJsselmonde die in een problematische situatie verkeren. Voordeel is ook dat de lijnen met andere organisaties zoals Bureau Jeugdzorg, Jong-coördinator GGD en Lokale zorgnetwerken van de GGD, het stedelijk Jongerenloket, welzijnswerk kort zijn. Jongeren kunnen overigens al in een circuit van hulp en ondersteuning zitten als de DOSA-regisseur in actie komt. Maar ook dan kan de DOSA-aanpak verhelderend zijn. Theo van Dijk: We zien in zon situatie in wat voor hulptraject de betreffende jongere zit en kennen de resultaten van een gevolgd traject. Daar waar een jongere niet in een traject zit en waar dat wel nodig zou zijn, kan direct worden ingegrepen.

Boven de partijen
Dat de DOSA-regisseur zaken vlot kan trekken, heeft onder andere te maken met het feit dat hij boven de partijen staat. En hij krijgt de ruimte om in vastgelopen zaken nieuwe wegen in te slaan. De DOSA-regisseur valt in IJsselmonde onder de verantwoordelijkheid van de deelgemeente en overlegt ondermeer met politie, Jeugdzorg en de GGD. Verzoeken aan de DOSA-regisseur om op te treden, kunnen uit veel hoeken komen. Vanuit het schoolmaatschappelijk werk bijvoorbeeld, of de scholen, of de leerplichtambtenaar en of vanuit de werkgroepen die over jongerenoverlast gaan.

Niet meer van kastje naar de muur
De DOSA-regisseur heeft zn nut bewezen. Vele tientallen jongeren in IJsselmonde zijn weer op het juiste spoor gezet. In andere deelgemeenten slaat het DOSA-regisseurschap ook aan. Rotterdam-breed is dan ook besloten met kracht door te gaan op deze lijn en de DOSA-structuur te verstevigen. De formule is duidelijk: jongeren die vastgelopen zijn, willen we niet meer van het kastje naar de muur sturen. Een jongere die voor DOSA in aanmerking komt, krijgt vanuit één invalshoek ondersteuning. Dat werkt, aldus Richard Anderiesse van de Directie Veiligheid van de stad.