ICCO & Kerk in Actie maken 25.000 euro vrij voor noodhulp aan Kenia

08/01/2008 11:41



ICCO



ICCO & Kerk in Actie hebben 25.000 euro vrijgemaakt voor noodhulp aan de slachtoffers van het geweld in Kenia. Het geld gaat naar het verstrekken van voedsel aan enkele duizenden vluchtelingen, met name mensen met een handicap, HIV/AIDS patiënten, ouderen en weeskinderen. Daarnaast steunen de organisaties verzoeningsinitiatieven die mensen weer met elkaar in gesprek brengen en verdere escalatie tegengaan.

Vorige week brak een golf van geweld uit in Kenia naar aanleiding van de verkiezingen. De agressie richt zich vooral tegen de Kikuyu's. In totaal zijn ruim 500 mensen gedood en zo'n 250.000 mensen ontheemd. Vooral de regio's van Eldoret, Nakuru en Kisumu zijn getroffen.

Volgens Elly Janssen, Kenia-deskundige van ICCO & Kerk in Actie, zijn mensen in Kenia teleurgesteld in de politiek en maken ze zich grote zorgen over de toekomst. 'Kenia was een relatief stabiel land waar mensen hoopvol waren en hard aan de slag om zich een weg uit armoede te vechten. Nu zijn ze hun leven niet zeker, moeten ze zich schuil houden en kunnen ze hun werk niet voortzetten. Mensen zijn in shock over wat hun land en gemeenschappen overkomt.'

Sommige ontwikkelingsprojecten liggen stil. Zo steunen ICCO & Kerk in Actie een project in Eldoret waarbij boeren een inkomen konden verdienen uit de verkoop van melk. Vanwege onveiligheid is de melkfabriek nu echter gesloten en zijn alle medewerkers naar huis gestuurd. Dat betekent dat de boeren een tijdlang geen inkomsten hebben en hun investeringen in koeien en veevoer verloren zien gaan.

'Het is teleurstellend dat de leiders in Kenia etnische diversiteit misbruiken en niet bij machte zijn geweest om de verkiezingen op een democratische en vreedzame wijze te laten verlopen. Alle hoop is gevestigd op vredebrengers en bemiddelaars als Desmond Tutu en andere leiders om de gemoederen te kalmeren. Het is belangrijk dat een politieke oplossing gevonden wordt, die recht doet aan de wens van Kenianen om democratie te laten zegevieren', aldus Janssen.

ICCO & Kerk in Actie roepen iedereen op een bijdrage te leveren aan het noodhulpfonds via Giro 456, Kerk in Actie te Utrecht.

ICCO & Kerk in Actie hebben een gezamenlijk noodhulpprogramma. Zij maken deel uit van het wereldwijde netwerk van kerken en kerkelijke organisaties, Action by Churches Together International (ACT).





http://www.icco.nl


Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie -