Senternovem



08-01-2008 | Aardgasvictorie ov in Haarlem

Haarlem is in de wolken met de aardgasbus. Twee jaar nadat het gehele stads- en streekvervoer daarop overschakelde, blijkt de totale verkeersbijdrage aan de NO2-concentratie in de stad te zijn gehalveerd. Dat leert een voor- en nastudie op 16 locaties in en rond de Haarlemse binnenstad.
Het stads- en streekvervoer in de regio Haarlem/IJmond wordt sinds twee jaar verzorgd door 85 aardgasbussen van Connexxion. Deze vervoerder scoorde destijds het best bij de aanbesteding door de provincie Noord-Holland.
Langs drukke busroutes, verkeerswegen zonder bussen en - ter vergelijking - in parken liggen 16 meetpunten. Zo kon men vaststellen dat bij een nagenoeg gelijkblijvende achtergrondconcentratie de NO2-bijdrage van het gemotoriseerd verkeer langs de drukke busroutes met 50 procent afnam, aldus gemeentelijk milieumedewerker Peter Tromp. De blootstelling op straatniveau in de Haarlemse binnenstad nam met 25 procent af. Dit alles vanwege het feit dat aardgasbussen op 'uitlaatniveau' 90 procent minder NO2 uitstoten dan diesels. Van fijnstof- of roetuitstoot is bij aardgas amper nog sprake.