Gemeente Epe


Resultaten onderhoud openbare ruimte goed


Voor de beoordeling van het kwaliteitsniveau van het onderhoud van de openbare ruimte maakt de gemeente gebruik van het 'Beeldkwaliteitsysteem openbare ruimte' (BOR). 2007 was het eerste jaar waarin de gemeente met de BOR werkte en de schouwresultaten laten een positief beeld zien. De gemiddelde scores in de wijken liggen boven basisniveau en de centra van de gemeente naderen een hoog niveau.

Het uitgangspunt van het beeldkwaliteitssysteem is dat de centra op minimaal hoog niveau en de wijken op minimaal laag niveau scoren. Dit betekent niet dat alle onderdelen van de buitenruimte op dit niveau zitten. Het gaat om een gemiddelde.

Knelpunten
De centra kennen een aantal knelpunten die extra aandacht behoeven, zoals: waterpartijen waarin afval geworpen wordt, banken die vernield worden, grafitti op muren, lastig te verwijderen onkruid tussen veldkeien en fietsenrekken en ook vuil en vernielingen rondom hangplekken. Om deze te kunnen onderhouden moet de gemeente capaciteit uit de wijk halen. Hierdoor zal naar verwachting de kwaliteitscore in de wijken dalen.

Doen waar nodig
Voor het onderhoud van de openbare ruimte heeft de gemeente beperkte middelen. Het uitgangspunt bij het onderhoud van de openbare ruimte is "doen daar waar nodig". Dit kan betekenen dat inwoners de gemeentewerkers op bepaalde plekken vaker zien dan op andere plekken. Sommige plaatsen vragen een frequenter onderhoud. Dit kan bijvoorbeeld komen door de samenstelling van de grond, op zandgrond groeit onkruid minder snel dan op voormalig landbouwgrond. Ook het gebruik van de openbare ruimte bepaalt hoe vaak de gemeente onderhoud moet plegen.

BOR
Het 'Beeldkwaliteitsysteem openbare ruimte' (BOR) is een systeem waarbij met behulp van foto's en omschrijvingen wordt aangegeven hoe de technische staat van de voorzieningen moet zijn en hoe schoon de openbare ruimte er uit moet zien. De keuzes voor de kwaliteitsniveaus zijn gemaakt op basis van de beschikbare onderhoudsbudgetten. De kwaliteitsniveaus kunnen per jaar opnieuw worden vastgesteld. Het beeldkwaliteitsysteem staat deze site(onder informatief >> openbare ruimte).