Partij van de Arbeid

Commissie Watermanifest

08-01-2008 10:19

In november 2008 worden de verkiezingen gehouden voor de besturen van de waterschappen in Nederland. Door een wetswijziging kunnen ook politieke partijen aan deze verkiezingen meedoen. Het partijbestuur heeft een commissie 'Watermanifest' ingesteld om het verkiezingsprogramma te schrijven.

Door een wetswijziging worden de waterschapsverkiezingen voortaan gehouden met lijsten van kandidaten. Op het afgelopen Congres van 6 oktober is besloten dat de PvdA in principe meedoet aan de waterschapsverkiezingen. De eerste verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de gewesten. Ten behoeve van deze verkiezingen heeft het landelijk partijbestuur een commissie ingesteld die zich zal bezighouden met het schrijven van een verkiezingsprogramma waterschappen. Dit watermanifest kan door de verschillende gewesten aangevuld worden met regionale themas.

Samenstelling commissie watermanifest
De volgende PvdA leden hebben zitting in de commissie Watermanifest :
* Hans Oosters; Dijkgraaf Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard; woonplaats Bergambacht, voorzitter
* Lambert Verheijen; Dijkgraaf AA en Maas; woonplaats Eindhoven
* Ellen Pot; Lid Provinciale Staten, voorzitter Waternetwerk; woonplaats Haaksbergen

* Geertje Karstens; Lid diverse waterkaders; woonplaats Eenrum
* Wouter van Zandbrink; Oud-gedeputeerde Zeeland (Waterhuishouding, Waterkeringen, Coördinatie Deltawateren, Natuur en landschap en Landinrichting); woonplaats Aagtekerke Zeeland
* Herman Linzel; Lid Politiek Forum; Oud-Statenlid Flevoland, Waterschap Zuiderzeeland woonplaats Almere

* Meinke Schouten; Lid Gewestelijk Bestuur Zuid-Holland, Beleidsmedewerker Unie van Waterschappen; woonplaats Leiden
* Jan Boelhouwer; Lid Tweede Kamer

Opdracht
De opdracht aan de commissie watermanifest luidt: Schrijf een kort maar krachtig watermanifest met concrete beleidsvoorstellen en met een duidelijk herkenbaar sociaal democratische signatuur. Vier punten moeten in het watermanifest centraal staan:

- Kennis over water

- Duurzaamheid

- Duidelijk sociaal

- Toekomstgericht

Het watermanifest maakt duidelijk dat de rol van water en daarbij een goed watermanagement steeds belangrijker wordt. Dat vereist een goed waterschapsbestuur. Daarom investeert de PvdA in een kwalitatief aansprekend programma en een zo sterk mogelijke PvdA vertegenwoordiging in het waterschapsbestuur.

Het manifest bevat praktische voorstellen die aansluiten bij de zorgen en wensen van mensen. Het concept-manifest zal op enkele momenten tijdens het schrijfproces worden besproken met leden uit de PvdA. Ook zal de kennis van het de leden van het Pvd- waternetwerk bij de opstelling betrokken worden. De verschillende gewesten moeten eenvoudig via enkele toevoegingen een lokaal stempel op het manifest kunnen drukken.