Milieudienst Rijnmond

Minder vergunningen door nieuw Activiteitenbesluit

02.01.2008

Vanaf 2008 is het nieuwe Activiteitenbesluit met algemene milieuregels voor bedrijven van kracht. Veel bedrijven hoeven vanaf dat moment geen milieuvergunning meer aan te vragen, maar kunnen volstaan met een melding van hun (nieuwe) bedrijfsactiviteiten. Zij zijn dan wel zelf verantwoordelijk voor het uitzoeken van de relevante milieuregels uit het Activiteitenbesluit die voor hun bedrijfsactiviteiten gelden.

Het nieuwe Activiteitenbesluit vervangt de huidige Algemene Maatregelen van Bestuur, die golden voor specifieke branches van bedrijven. Het Activiteitenbesluit bevat zogenaamde doelvoorschriften per bedrijfsactiviteit. De bijbehorende ministeriële regeling bevat middelvoorschriften. Deze middelvoorschriften kunnen in de loop van de tijd worden aangepast naar aanleiding van bijvoorbeeld technische ontwikkelingen.

Gevolgen bedrijven

Nieuwe bedrijven en bedrijven die hun activiteiten veranderen, moeten een melding doen van hun bedrijfsactiviteiten, als deze onder het Activiteitenbesluit vallen. Melden kan digitaal. De DCMR Milieudienst Rijnmond behandelt vervolgens de meldingen van de bedrijven in de regio Rijnmond.

DCMR Helpdesk Milieuregels Bedrijven

De nieuwe regelgeving kan in praktijk vragen oproepen bij zowel gemeenten als bedrijven in het Rijnmondgebied. Voor algemene vragen over milieuregels, en in het bijzonder het nieuwe Activiteitenbesluit, kunt u terecht bij de DCMR Helpdesk Milieuregels, 010-2468664 of www.dcmr.nl.

Modernisering regelgeving

Met het nieuwe Activiteitenbesluit wil het ministerie van VROM regelgeving flexibeler maken en de administratieve lasten voor bedrijven verminderen. De DCMR Milieudienst Rijnmond heeft zich bij het ontwikkelen van deze nieuwe regelgeving sterk gemaakt voor het waarborgen van het bestaande beschermingsniveau van het milieu.

Meer informatie

Meer informatie over meldingen vindt u hier.