D66

Doe wat aan de slechte bescherming van privacy in Nederland.

8 januari 2008

Nederland doet het slecht op het gebied van privacybescherming, zo blijkt uit gezamenlijk onderzoek van twee gerenommeerde bureaus uit Groot Brittannië. Privacy International en Electronic Privacy Information Center (EPIC) onderzochten de privacy van burgers in zeventig landen waarbij Nederland op plaats 21 eindigde (van de 28 Europese landen). Volgens het onderzoek is er dan ook sprake van systematisch falen van de Nederlandse privacy-bescherming. D66-fractieleider Alexander Pechtold verzet zich al langer tegen het verlies van burgerrechten.

Zo uitte D66 kritiek op het privacybeleid van de regering ten aanzien van het elektronisch kinddossier. Het kinddossier blijkt voor veel mensen gemakkelijk toegankelijk (1 op de 16 mensen werkt in de zorg) en daarnaast is de vragenlijst aan ouders te veelomvattend. Zo worden er naast medische- ook niet-relevante gegevens opgenomen zoals levensovertuiging en hobby van de ouders. Onlangs is ook gebleken dat gegevens van verzekerden die bij zorgverzekeraars bekend zijn, gemakkelijk via internet op te vragen zijn. Zo zijn persoonlijke, vertrouwelijke gegevens rechtstreeks op straat komen te liggen. Hieruit spreekt volgens Pechtold een veronachtzaming van burgerlijke privé-informatie.

Ook over de identificatieplicht zijn de sociaal-liberalen kritisch en hebben daarom gezorgd voor een vervroegde evaluatie van de wet op de identificatieplicht. Pechtold: "Iedereen ondervindt nu hinder van de identificatieplicht, terwijl het aan de andere kant lijkt alsof het niets heeft opgeleverd. Ik hoop dat de evaluatie snel komt zodat we conclusies kunnen trekken. De regering moet op een bepaald moment ook zijn verlies nemen en maatregelen durven terugdraaien. "

Op het gebied van internetgegevens en de bescherming van de persoonlijke levenssfeer, gaat de regering ook te ver. Het kabinet wil persoonlijke internetgegevens (zoekresultaten, met wie wordt gemaild, wanneer iemand online is) en gegevens aangaande sms-verkeer, bewaren gedurende een periode van 18 maanden. Door de Europese lidstaten is er een termijn van tussen de 6 en 24 maanden vastgesteld. De Nederlandse regering heeft ervoor gekozen om hoog in te zetten. Zij geeft aan veel data te willen verzamelen voor eventueel onderzoek, opsporing en vervolging van strafbare feiten. D66 heeft een voorstel ingediend om de periode terug te brengen tot 6 maanden, zodat privacy en opsporingsargumenten in balans zijn.

In Duitsland zijn er na diverse demonstraties inmiddels 30.000 mensen naar de rechter gestapt vanwege de bewaarplicht van internetgegevens. In Duitsland is de bewaartermijn 6 maanden. De aanklagers stellen dat de maatregel in strijd is met de mensenrechten. Pechtold: "Als de Nederlandse overheid doorgaat met het op grote schaal schenden van de privacy, zal er ook hier burgerlijk activisme ontstaan."

De fractieleider van D66 wil eerst afwachten of de Kamer steun geeft aan zijn voorstel om de bewaartermijn te verkorten. De kritische noot blijft echter aanwezig. Pechtold: "Zo langzamerhand gaat het niet meer om een kleine glimp door de gordijnen, maar om aantasting van fundamentele burgerrechten. Daar zal ik altijd tegen strijden."

Op 28 januari is het in heel Europa Data Protection Day . Ook op die dag zullen de sociaal-liberalen van zich laten horen.