Ingezonden persbericht


Bezoekadres
Stadhuis, Amstel 1
1011 PN Amsterdam
Directie Communicatie Postbus 202
1000 AE Amsterdam
Telefoon 020 552 217
Fax 020 624 5550
www.amsterdam.nl

Persbericht

Datum 8 januari 2008

Kenmerk 001

Amsterdam start campagne tegen gedwongen prostitutie

Op 8 januari start in opdracht van de gemeente Amsterdam de campagne `Schijn bedriegt!'. Deze campagne sluit aan op een gelijknamig landelijk initiatief van het ministerie van Justitie. Het doel is meer meldingen te krijgen van gedwongen prostitutie. `Schijn bedriegt!' is gericht op prostituees, klanten, bewoners van de Wallen en ieder ander die vermoedt signalen van deze vorm van mensenhandel te zien. Met onder andere toiletreclame, gadgets voor prostituees en advertenties in de (lokale) media wordt de campagne onder de aandacht gebracht.

Amsterdamse aanpak
De Amsterdamse campagne is onderdeel van de grootschalige gemeentelijke aanpak van gedwongen prostitutie. Andere acties die op de rol staan zijn: verblijfsverboden voor overlastgevende pooiers op de Wallen, een Hulp, Advies en Gezondheidscentrum (HAG) voor sekswerkers en strengere eisen aan bordeelhouders als het gaat om de bescherming van prostituees. Deze maatregelen zijn hard nodig, want per jaar vallen er honderden slachtoffers van gedwongen prostitutie.

`Schijn bedriegt!' is de boodschap In de media bieden veel prostituees hun diensten aan met teksten als `Lekker halfbloedje heeft zin in jou'. Hoewel de tekst anders doet vermoeden, is het goed mogelijk dat achter zo'n bericht een ernstig misdrijf schuilgaat. Slachtoffers van gedwongen prostitutie zijn vaak angstig. Zodra het licht aangaat zijn vaak blauwe plekken en andere tekenen van mishandeling te zien. Schijn bedriegt in deze gevallen.

Wie zijn de slachtoffers? Gedwongen prostituees kunnen onder valse voorwendselen vanuit het buitenland naar Nederland zijn gelokt, ontvoerd of door middel van geweld hierheen zijn gehaald. Ook Nederlanders kunnen slachtoffer zijn. Deze - vaak kwetsbare - mensen worden onder druk gezet om zich te prostitueren. Mensen die zelf voor prostitutie kiezen, kunnen evengoed worden uitgebuit. Ernstige (seksuele) mishandeling en bedreiging van familie komen regelmatig voor.

Signalen
Signalen zijn: een prostituee maakt een angstige indruk, draagt sporen van geweld en doet haar werk met tegenzin. Collega sekswerkers, maar ook buurtbewoners en hulpverleners hebben de meeste kans om dit op te merken. Het doel van de campagne is mensen te stimuleren om hun vermoedens van gedwongen prostitutie te melden bij de politie. Een tipgever kan ook anoniem bellen naar Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Meer informatie: www.meldmisdaadanoniem.nl en www.mensenhandel.nl/campagne.

Pb-001

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

8 januari 2008 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 001 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2