Gemeente Overbetuwe


Overbetuwe wil starters op de woningmarkt helpen

Burgemeester en wethouders van Overbetuwe stellen de gemeenteraad op 28 februari 2008 voor met onmiddellijke ingang zogeheten VROM Startersleningen te verstrekken. Overbetuwe wil daarmee starters op de woningmarkt helpen.
De Starterslening is bedoeld voor kopers die niet eerder een eigen woning hebben gehad en die hun eerste woning niet volledig kunnen financieren met een hypotheek. Door de hoge huizenprijzen is het voor veel mensen die voor het eerst een woning kopen niet altijd even gemakkelijk om de financiering rond te krijgen. Afhankelijk van de draagkracht bedraagt de starterslening in de gemeente Overbetuwe maximaal EUR 30.000. Om voor de lening in aanmerking te kunnen komen mag de woning inclusief bijkomende kosten niet duurder zijn dan EUR 200.000.

De VROM Starterslening Overbetuwe 2008-2010

De VROM Starterslening is een initiatief van gemeenten die dat samen met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) hebben ontwikkeld. De lening biedt perspectief voor starters die in onze gemeente een huis willen kopen.
"Met de starterslening maken we het voor de starters op de huizenmarkt gemakkelijker om een eigen huis te kopen. Vaak kunnen mensen deze stap net niet nemen, waardoor ze noodgedwongen bij hun ouders thuis moeten blijven wonen of in een goedkope huurwoning", aldus wethouder Jan Walraven. "Met de starterslening hopen we ook doorstroming te bevorderen, zodat meer huurwoningen beschikbaar komen voor inkomensgroepen die daarop aangewezen zijn."

De lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten van de woning, bestaand of nieuwbouw, en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de normen van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het is een annuĂŻteitenlening met een looptijd van 30 jaar. Overbetuwe en SVn bieden de lening aan als aanvulling op de eerste hypotheek van de starter. De VROM Starterslening beweegt mee met de inkomensontwikkeling van de koper. De eerste 3 jaar is de lening renteloos en aflossingsvrij. Nieuwe inkomensruimte wordt gebruikt om eerst rente en daarna aflossing op de hypotheek te voldoen. De praktijk wijst doorgaans uit dat de klant na verloop van tijd de marktconforme rente en aflossing kan betalen.

Doelgroep

De VROM Starterslening is bedoeld voor kopers die niet eerder een eigen woning hebben gehad en die hun eerste woning niet volledig kunnen financieren met een hypotheek.

Meer informatie

Meer informatie treft u onder het kopje `Wonen en Leven' en op de website van SVn: www.svn.nl. Wij zullen u dit jaar actief informeren over de regeling.